Германия дава още 300 млн. евро в подкрепа на електрическата мобилност

Те ще бъдат използвани за монтирането на 15 хил. зарядни станции в цялата страна

Германия дава още 300 млн. евро в подкрепа на електрическата мобилност
4094 ~ 2 мин. четене

Германия започва мащабна държавна програма за развитие на инфраструктура за зареждане на електрически превозни средства. От 1 март 2017 г. частни инвеститори и общини могат да кандидатстват за безвъзмездни средства за финансирани на проекти, съобщиха от Министерството на транспорта на Германия. Министерството на транспорта отпуска 300 млн. евро за монтирането на 15 хил. зарядни терминали в цялата страна.

С приоритет ще се реализират скъпите станции за бързо зареждане. За финансирането на 5000 от тези терминали ще се изхарчат 2/3 от отпуснатата сума - 200 млн. евро. Останалите 100 милиона евро са предназначени за подпомагане на монтирането на още 10 хил. нормални терминали, пише Deutsche Welle. Министерство има две основни изисквания към потенциалните получатели на субсидии: зарядните станции трябва да бъдат публично достъпни денонощно и да използват електроенергия само от възобновяеми източници.

Програмата, която обхваща периода до 2020 г., е част от пакета от мерки за развитие на електрическата мобилност в Германия, одобрен от правителството в края на април 2016 г. Миналото лято започна изплащането на 4000 евро за покупка на електромобили и до 3000 евро за закупуване на хибридни превозни средства. В началото на 2017 г. в Германия е имало около 6300 напълно или частично достъпни зарядни станции за електромобили.

Това не е единственият проект за развитие на инфраструктурата за зареждане. Министерството на транспорта паралелно прилага  програма,за изграждане на зарядни устройства на всички паркинги на ресторанти и бензиностанции.

В допълнение германските производители на автомобили BMW, Daimler, Volkswagen и американският Ford от ноември 2016 г. работят над създаването на съвместно предприятие, което да се заеме с изграждането и експлоатацията на станции за бързо зареждане на електрически превозни средства по големите магистрали в Германия и Европа. 

Подкрепи Economic.bg