Германия и Франция ще решат бъдещето на „Северен поток 2“

Газовата директива ще затрудни, но няма да забрани реализацията му

Германия и Франция ще решат бъдещето на „Северен поток 2“

Франция и Германия са постигнали компромис, който ще отключи процеса на изменение на Третия енергиен пакет за природния газ, който се отнася и до газопровода „Северен поток“ 2.

"Съветът на Европейския съюз се съгласи с мандат за започване на преговори с ЕП относно промените в газовата директива  тъй като френско-германското предложение отключи процеса", съобщават чуждестранни медии.

Според руските източници сега Германия ще може да вземе решение, без участието на Европейската комисия, дали да направи изключение за „Северен поток“ 2 от правилата на Третия енергиен пакет на ЕС.

Според руското издание „Комерсант“ съответните съвместни изменения на текста на газовата директива са подготвени от Франция и Германия, и представени днес за разглеждане постоянните представители на страните членки на Съюза.

По-рано излезе информация, че френското министерство на външните работи ще подкрепи измененията в законодателството на ЕС в областта на природния газ, така че то да обхваща „Северен поток 2“. Въпросът беше предложението на Европейската комисия да разшири Директивата за природния газ, част от Третия енергийния пакет към газопроводи, които преминават към ЕС от трети страни. Европейската комисия предложи промените още през 2017 г., но казусът беше блокиран за дълъг период от време.

Коментари: 0