Германия ни извади от \"черния\" списък за инвестиции

Властите в Берлин пак ще издават инвестиционни гаранции за проекти в страната ни

Германия ни извади от \

Германските власти са извадили България от т.нар. "черен" списък за инвестиции. Федералното правителство и правителството на Република България приветстват постигането на съгласие между двете страни за решаването на открит икономически въпрос, който засяга федералните инвестиционни гаранции за проекти в България. 

Като резултат Германия отново ще може да разглежда в бъдеще заявления за поемане на инвестиционни гаранции за България. По този начин създаваме предпоставки за още по-задълбочено икономическо сътрудничество между нашите страни, се казва в съобщение на икономическото ведомство.

Както по-рано "Икономика" писа, заради провален инвестиционен проект, германските компании са избягвали инвестиции в България в последните години.

Възстановяването на инвестиционните гаранции е резултат от съгласието на двете правителства за приключване на регресните преговори по инвестицията „Кльостерс-Цемеко“, която бе обезпечена с федерална инвестиционна гаранция. След невъзможността за реализиране на цитирания проект в строителния сектор, през 2009 г. федералното министерство на икономиката е изплатило обезщетение по инвестиционната гаранция за компенсиране участието на германската компания. 

По тази причина до изясняване на казуса, федералното правителство не беше в състояние да поема гаранции за германски инвестиции в България. Постигнатото съгласие ще допринесе за бъдещо подобряване на инвестиционните отношения между двете страни, завършва съобщението.

Коментари: 0