Германия отделя над 44 млрд. евро за отказа от въглища

Поне 8 въглищни централи ще бъдат спрени до края на годината

Германия отделя над 44 млрд. евро за отказа от въглища

Снимка: Unsplash

Правителството на канцлера Ангела Меркел и четирите провинции, където има производство на въглища в Германия, разкриха днес подробности за плана си за спиране на въглищните мощности най-късно до 2038 г.

Плановете очертават график за извеждане от експлоатация на електроцентрали на въглища в провинциите Северен Рейн-Вестфалия, Саксония, Саксония-Анхалт и Бранденбург, както и облекчаване на финансовия преход за участващите държави и енергийни фирми, пише "Дойче Веле".

Какво има в плана?

Правителството иска да прекрати използването на въглища до 2035 г. и най-късно до предишната целева дата 2038 г.

Енергийните фирми ще получат компенсации  в размер на 4,35 милиарда евро (4,85 милиарда долара), за да компенсират отказа от въглища.

Най-малко осем електроцентрали на въглища ще бъдат извадени от мрежата тази година.

Правителството ще предостави 14 милиарда евро на засегнатите провинции, за да подпомогне прехода от въглища към по-зелена енергия.

Допълнителни 26 милиарда евро ще бъдат отделени за „допълнителни мерки“ в подкрепа на провинциите.

Финансовите плащания ще започнат едва след като парламентът приеме законодателство, което прави сделката задължителна.

Така общата сума надвишава 44 милрд. евро.

„Важен пробив“ за климата

Министърът на околната среда Свеня Шулце похвали плана, който беше договорен след шест часа разговори с лидерите на провинциите, които продължиха до ранните часове в четвъртък сутринта.

"Ние сме първата държава, която излиза от ядрената и въглищна енергия на обвързваща основа и това е важен международен сигнал, който изпращаме", заяви Шулце на пресконференция.

Финансовият министър Олаф Шолц каза, че компенсациите за енергийните фирми са "достъпни и според мен добър резултат".

„Германия предприема големи стъпки на изход от ерата на изкопаемите горива“, добави Шолц.

Армин Лашет, премиер на провинция Северен Рейн-Вестфалия, нарече сделката "важен пробив за опазване на климата".

„Ще успеем да постигнем амбициозно прекратяване на въглищната енергия само ако имаме подкрепата на гражданите в засегнатите райони“, каза Лашет.

Как ще бъдат засегнати регионите?

Около 20 000 души работят в лигнитната промишленост на Германия - 15 000 работят в открити мини и 5000 в електроцентрали за лигнитни въглища. Последната активна мина за черни въглища в страната затвори през 2018 г., но повече от 5000 души все още работят в електроцентрали, работещи с въглища.

Правителството бешепод силен натиск от източните германски щати Саксония, Бранденбург и Саксония-Анхалт, които изразиха опасения, че изменението на политиката може да влоши икономическото неравенство с бившите западни провинции.

Германия е под натиск да намали емисиите

Германия е изложена на все по-голям натиск от експерти, екологични активисти и от ЕС, за да се откаже от зависимостта си от въглища.

Въпреки поставяне на амбициозни цели за опазване на климата, Германия е най-големият приносител на въглеродни емисии в ЕС, които възлизат на над 22% от емисиите на CO2 на блока, според доклад на ЕС.

Над една трета от произведената в Германия електроенергия идва от изгарянето на въглища - които произвеждат големи количества парникови газове, които допринасят за глобалното затопляне. Миналата година правителството разработи нов план за защита на климата с цел да генерира 65% от енергията си от въглерод-неутрални източници до 2030 г.
Коментари: 0