Меркел сменя предизборно политическия курс

ХДС се насочва към по-консервативните избиратели

Меркел сменя предизборно политическия курс
Девет месеца преди парламентарните избори в Германия, управляващият Християндемократичен съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел сменя курса си в миграционната политика. Конгресът на партията в Есен гласува за по-строг режим при екстрадацията на бежанци без право на защита. Освен това, християндемократите се обявиха срещу двойното гражданство - компромис, постигнат след дълги дебати със социалдемократическата партия, която е партньор в широката коалиция в Берлин.

Конгресът на управляващия ХДС на канцлера Меркел завършва днес с промяна в курса на партията към по-консервативните избиратели, които през последните години се ориентираха към популистката "Алтернатива за Германия". Съществена част от тази промяна са конкретните решения за забрана на бурките на обществени места, но и затягане на контрола над бежанците, вкл. и съкращаване на социалните помощи за тях. Делегати на конгреса отправиха дори искания за транзитни зони извън Германия, предаде БНР.

Конгресът донесе изненада, особено неприятна за коалиционния партньор от социалдемократическата партия. Делегатите в Есен гласуваха за отмяна на двойното гражданство - компромис, постигнат с много усилия между християндемократи и социалдемократи през 2014 г. Той предвижда, родените в Германия деца на чужденци освен германското да запазят и гражданството на родителите си. 

От днешните решения на конгреса става ясно, че партията на канцлера Меркел поема по пътя на предизборната кампания срещу крайно-дясната "Алтернатива за Германия", но и срещу коалиционните си партньори от социалдемократическата партия.
Коментари: 0