Германия призова Русия и Украйна да сключат нов договор за транзита на газ

Тристранните преговори ще продължат през май тази година

Германия призова Русия и Украйна да сключат нов договор за транзита на газ

Новото споразумение за транзит на газ между Русия и Украйна трябва да бъде сключено възможно най-скоро, заяви германският министър на икономиката Петер Алтмайер на германско-американската конференция "Пазар за внос на втечнен природен газ Германия: потенциал и възможности" в Берлин.

„Намерението е това да се се случи възможно най-скоро”, каза Алтмайер и добави, че няма значение дали споразумението е постигнато преди или след изборите в Украйна.

По думите му Берлин подкрепя работата на тристранната група в Брюксел с участието на заместник-председателя на Европейската комисия за енергийния съюз Марош Шефчович, който обсъжда въпросите за транзита на газ след 2019 г., когато изтича договорът за транзит на газ.

Русия е готова да продължи да транзитира газ през Украйна, но това трябва да бъде според условията на Москва, заяви по-рано в интервю за РИА Новости заместник-министърът на външните работи Александър Панкин. Настоящият договор за транзит на руски газ през Украйна изтича в края на тази година.

През януари в Брюксел се проведе тристранна среща на Руската федерация, Украйна и Европейската комисия, на която бяха обсъдени въпроси за транзита на 2019 г. Както се очакваше, не бяха постигнати конкретни споразумения, но ЕК направи предложение на страните за бъдещ договор. Според ЕК договорът трябва да бъде подписан за период от повече от 10 години, а обемите трябва да бъдат привлекателни, включително за инвеститорите, които ще бъдат поканени да модернизират украинската мрежа. По план разговорите трябва да продължат през май тази година.

Коментари: 0