Възможна ли е „цифрова желязна завеса“ и защо Азия не забранява Huawei

Предимството на компанията е съчетанието на добра цена срещу високо качество

Възможна ли е „цифрова желязна завеса“ и защо Азия не забранява Huawei

Снимка: Pexels

1668 ~ 4 мин. четене
Китайският телеком гигант Huawei е изправен пред широко мащабна международна офанзива срещу себе си, но за много мобилни оператори в Югоизточна Азия той все още е предпочитан партньор при изграждането на бъдещите 5G мрежи, пише BBC в свой анализ по темата. 

Докато изборът на Huawei се случва по подразбиране и е нещо напълно обичайно в тези страни, то в САЩ настроенията са коренно противоположни и постепенно се разпростират сред партньорите им по целия свят. Въпреки че Huawei многократно и упорито е отричала нападките срещу себе си, съмненията, че служи на китайското правителство да извършва кибершпионаж, ескалират и се разпростират. 

Що се отнася до Щатите, те вече дори повдигнаха криминални обвинения срещу Huawei. Компанията също е уличена, в лицето на своя финансов директор Мън Уанджоу, че е нарушила американските санкции срещу Иран.

Засега обаче тона не е отслабило позициите на бранда сред азиатските му клиенти. Huawei е сред основните доставчици на телекомуникационно оборудване за операторите, които движват 5G проучванията на места като Сингапур, Филипини, Малайзия и Тайланд. Компанията е ключов доставчик и на оператори в много развиващи се пазари, като Камбоджа например, където нейните продукти са неразделна част от сегашната 4G мрежа. 

Източници от индустрията твърдят, че конкурентите не могат да съчетаят комбинацията от разходи и технологични възможности, които Huawei предлага. 

Безопасната и сигурна 5G мрежа обаче ще бъде от решаващо значение за модерната икономика в бъдеще, казва Том Юрен от Австралийския институт за стратегическа политика (ASPI). Това обяснява защо Huawei е подложен на толкова стриктен контрол. Според него нито една компания не произвежда напълно сигурни продукти, но Huawei представлява допълнителен риск заради „тесните“, по негови думи, връзки на производителя с китайското правителство. Юрен посочва, че по закон всяка фирма в страната е длъжна да сътрудничи на властите, да ги подкрепя и да им помага в разузнавателната дейност.

„Оборудването, което ще включва 5G мрежата, не е просто пасивна инфраструктура“, изтъква още той, обръщайки внимание, че то има пълна видимост и контрол на всички връзки. „Вижда кой на кого се обажда, кога, откъде и контролира маршрута на данните“, допълва Юрен.

По-евтин и по-добър ли е Huawei

Смята се, че Huawei е с около година по-напред от конкурентите си по отношение на технологичния опит за това какво може да предложи на клиентите, твърдят източници от индустрията. 

Globe Telecoms във Филипините си партнира с Huawei от 2011 г., за да помогне за модернизирането на телекомуникационните инфраструктурни мрежи. По-късно тази година, Globe планира за първи път да осигури своите клиенти с домашна 5G връзка в Манила, където няма интернет.  

„5G е важен градивен елемент за конкурентоспособността на филипинската икономика. Това е причината да ускоряваме усилията си за внедряване на 5G, така че да можем да предоставим на възможно най-много филипинци достъп до технологията“, обясняват от Globe в изявление за BBC.

За много страни в Азия забраната на Huawei, каквато има в САЩ и Австралия, е непрактична. Намирането на друг доставчик, който да предложи по-добра цена, е трудно. Нито някой телеком оператор, нито Huawei разкриват как таксуват клиентите. Смята се обаче, че китайската фирма предлага 10% намаления, както и последващи грижи като услуга, каквато другите пренебрегват. 

Тревогите растат 

В Азия има много страни, ангажирани с Huawei, но опасенията по неин адрес се засилват. Някои правителства на континента вече се замислят за използването на продуктите на компанията, казват анализатори по киберсигурност. Според една от фирмите за информационна защита има рязко покачване на запитванията за потенциалните проблеми в продуктите на марката и какви стъпки могат да се предприемат, за да се смекчат рисковете. 

„Страните все повече се притесняват, че Huawei може да представлява значителен риск заради връзките си с китайското правителство“, коментира анонимен източник. Въпреки това тези опасения все още не са довели до открита забрана никъде в Югоизточна Азия. 

Малайзия например казва, че ще вземе решение, едва след като разследва Huawei. Няколко телекома все още планират да ползват марката за бъдещите 5G мрежи. 

Същото важи и за Сингапур, където М1, един от основните оператори там, си партнира с Huawei за тестови 5G услуги. Според сингапурския регулатор операторите трябва да „гарантират разнообразието на доставчици, за да намалят рисковете от зависимост“. Там също няма забрана на Huawei. 

Какво следва 

Натискът върху Huawei от Запада вероятно ще продължи. Американската администрация смята да разшири ограниченията за компанията чрез заповед, забраняваща използването на всички китайски производители на телекомуникационна техника в безжичните мрежи в САЩ. Очаква се стъпката да окаже натиск и върху нейните съюзници, някои от които може да последват примера.

Но за това може да бъде платена определена цена.

„Ако САЩ поставят забрана на Huawei (в безжичните мрежи), това ще коства американските амбиции в 5G”, казва Самм Сакс, сътрудник по китайската цифрова икономика в мозъчния тръст на New America.

От думите му става ясно, че подобен ход ще се отрази на преноса на данни между местната мрежа и тези в Европа и Азия. Това би могло да доведе до един свят с два интернета, или както анализаторите наричат тази перспектива „цифрова желязна завеса“. Тя предполага образуването на две части – една, която прави бизнес с китайски компании като Huawei, и друга, която не го прави.  
Подкрепи Economic.bg