Германия също се изправя срещу „Ислямска държава”

Тя изпраща самолет, фрегата и 1200 войници в Сирия

Германия също се изправя срещу „Ислямска държава”
Автор: Илия Лазаров

Германия се включва в борбата срещу „Ислямска държава”. Парламентът на федералната република одобри участието на страната във военната операция срещу джихадистите в Сирия, съобщиха немските медии. 

Депутатите приеха предложението на правителството с 446 гласа „За“, а 146 от тях гласуваха „Против“. След атентатите в Париж през миналия месец министрите заявиха опасенията си, че Германия също може да се превърне в мишена на терористите. 

„Трябва да спрем тези убийци. Няма да успеем само с военни средства, но не можем да минем без тях“, категоричен бе министърът на правосъдието Хайко Маас.

В Сирия ще бъдат изпратени военен самолет „Торнадо“, фрегата и 1200 войници. Германските сили обаче засега няма да участват в сражения, а самолетът ще бъде използван за разузнавателни мисии. Все пак немските военни ще оказват помощ на съюзниците си от международната коалиция срещу джихадистите.

От министерството на отбраната заявиха, че военният контингент ще бъде разположен „на територията на държави от региона, както и в Източното Средиземноморие, Персийския залив, Червено море и прилежащите морета”.

Фрегатата „Сахсен” ще подпомага френския самолетоносач „Шарл де Гол”. Германия ще увеличи контингента си в Северен Ирак. Те помагат в обучението на кюрдските сили „Пешмерга”, които се бият с ИД. Германия ги снабдява с оръжие и боеприпаси.

Това ще бъде най-голямата военна операция на федералната република в момента. Тя ще продължи 1 година и ще струва 134 млн. евро. 

Коментари: 0