Германия иска да отвори пазара си за Uber и други подобни услуги

Транспортният министър Андреас Шойер иска това да се случи до 2021 г.

Германия иска да отвори пазара си за Uber и други подобни услуги

Снимка: Pixabay

Германският министър на транспорта Андреас Шойер иска до 2021 г. германският пазар на услуги да се отвори за превози, организирани чрез мобилни приложения, подобни на Uber. Това каза Шойер в интервю за немското списание „Фокус“.

Според Шойер онлайн таксиметровите и споделени услуги могат да осигурят изключително важни услуги в селските райони и той иска да промени съществуващите разпоредби, за да позволи развитието на такива услуги. По думите му този тип услуги може да създаде нови възможности, особено в селските райони и за възрастните хора. „Това е огромна възможност“, каза той.

Сегашните закони забраняват на шофьорите да приемат договори пряко от отделни лица, запазвайки това право само за таксиметровите шофьори, които имат лиценз от местните власти.

"Аз съм против забраните и ограниченията. Аз съм за стимулите", каза през списанието Шойер. Той обаче отбеляза, че таксиметровите услуги ще бъдат засегнати и интересите им също трябва да бъдат взети под внимание.

Германия е труден пазар за Uber заради строгата регулация. Приложението на компанията позволява на потребителите да си поръчват лицензирани таксита в Берлин и Мюнхен, а Uber каза, че се надява да присъства във всеки голям германски град до 2020 г.

Uber работи в много страни в Европа, но предлага различни услуги в зависимост от местните разпоредби.
Коментари: 0