Германия увеличава средствата за Турция

Ние правим това, за да се дадем перспектива на мигрантите, заяви министърът на икономическото сътрудничество Герд Мюлер

Германия увеличава средствата за Турция
148 ~ 1 мин. четене

Германия ще увеличи с 14 милиона евро икономическата помощ за Турция през тази година заради кризата с мигрантите, заяви министърът на икономическото сътрудничество Герд Мюлер. В интервю за "Билд ам Зонтаг" Мюлер каза, че така сумата ще достигне 50 милиона евро. Той обясни, че парите ще отидат за строителство на образователни учреждения и модернизация на инфраструктурата

"Ние ще разширим нашето сътрудничество с Турция тази година и ще увеличим помощта от € 36 до € 50 милиона" - заяви министърът. "Ние правим това, за да се дадем перспектива на хората“ – още каза той.

По думите му, парите ще бъдат изразходвани за изграждане на образователни институции, както и за модернизиране на инфраструктурата. Германия многократно назова Турция като ключова държава в борбата срещу миграционната криза.

Това означава, че ако правителството в Анкара не позволи на чужденците да пресичат нелегално границите й по посока на ЕС, това би било от помощ за Стария свят в борбата срещу кризата. Брюксел възнамерява да разпредели € 3 милиарда в Турция за настаняването на бежанците.

Подкрепи Economic.bg