Германски съд: Facebook използва лични данни незаконно

От завеждането на делото досега обаче са въведени множество промени

Германски съд: Facebook използва лични данни незаконно

Снимка: БТА

880 ~ 1 мин. четене
Германска група за защита правата на потребителите заяви в понеделник, че съдът е постановил използването на лични данни от Facebook за незаконно. Мотивът е, че американската социална мрежа не е осигурила на хората адекватно информирано съгласие, предава Reuters. 

Решението на регионалния съд в Берлин идва на фона на завишените правила за обработка на чувствителни лични данни в Германия. Става дума за информация, която позволява на компанията да насочва таргетира рекламата на платформата към конкретни потребители. 

От Федерацията на германските потребителски организации, известна като VZVB, изтъкват, че настройките по подразбиране във Facebook и някои от общите условия нарушават правата на хората. Според тях Facebook крие настройките по подразбиран, които не са благоприятни по отношение на поверителността на личните данни и на практика не предоставя достатъчно информация за това при регистрация. „Това не отговаря на изискването за информирано съгласие“, Хейко Дуенкъл, правен служител във VZVB. 

Говорител на съда потвърди, че има постановено съдебно решение, но без да дава допълнителни коментари.

От Facebook заявиха, че компанията ще обжалва, макар някои аспекти от съдебното решение да са били в нейна полза. В свое изявление тя изтъква, че делото е заведено през 2015 г. и към днешна дата вече са направени значителни промени в указанията за защита на личните данни. 

Отсъждането идва и непосредствено преди влизането в сила на Общия регламент за защита на лични данни в ЕС, известен като GDPR, който предвижда изключително строги санкции за нарушения в тази област. 
Подкрепи Economic.bg