Германският износ може да нарасне с 12% догодина

Според местната търговска асоциация всичко зависи от развитието на пандемията и поведението на Китай

Германският износ може да нарасне с 12% догодина

Снимка: БТА

408 ~ 1 мин. четене

Германската търговска асоциация (BGA) заяви във вторник, че износът може да нарасне с до 13% през следващата година, но добави, че подобни прогнози трябва да се приемат с голямо внимание, тъй като никой не може да предвиди развитието на пандемията от коронавируса. Това означава, че германският експорт, важен двигател на общия растеж на най-голямата европейска икономика, вероятно ще достигне нивото си отпреди кризата до лятото на 2022 г., каза президентът на BGA Антон Бьорнер.

В анализа на BGA се посочва, че през тази година износът ще намалее с 12% на година база, което в голяма степен се дължи на по-слабия внос от страна на САЩ и Великобритания, които бяха ударени тежко от коронавирусната пандемия.

„Пандемията от COVID-19 ни върна пет години назад по отношение на търговията и в същото време ни катапултира пет години напред в дигитализацията“, каза Бьорнер.

Германският износ за САЩ, най-големият му чуждестранен пазар за продажби извън Европейския съюз, е намалял с 16%, а за Великобритания – 18.5%.

„Единствените добри новини са от Китай и Азия, значението им продължава да нараства по време на пандемията“, добавя президентът на BGA.

Но остава да се види как подкрепеното от Китай мащабно търговско споразумение между петнадесет азиатско-тихоокеански икономики ще промени търсенето на европейски стоки през следващите години, предупреди Бьорнер.

Китай вероятно ще изпревари тази година Франция и САЩ, за да се превърне за първи път в най-големия купувач на германски стоки.

Европейските власти заявиха в понеделник, че Китай и ЕС вероятно ще сключат сделка тази седмица, която ще даде на европейските фирми по-добър достъп до китайския пазар, ще подобри условията за конкуренция и ще защити инвестициите на ЕС в азиатската държава.

Подкрепи Economic.bg