Германският антитръстов регулатор стартира разследване срещу Amazon

Редица по-малки търговци са се оплакали от практиките на гиганта

Германският антитръстов регулатор стартира разследване срещу Amazon

Снимка: БТА

Германският антитръстов орган е стартира разследване срещу американския гигант в електронната търговия Amazon заради съмнения, че се възползва от господстващо положение в отношенията с по-малки фирми,, използващи неговата платформа за търговия на дребно. 

Федералната служба за картели обяви в четвъртък, че е получила множество оплаквания от търговци по повод бизнес практиките на Amazon, пише Reuters. 

„Amazon действа като „пазител на портата“ за клиентите“, коментира президентът на държавната служба Андреас Мунд. По думите му двойствената роля на американската компания – едновременно като най-голям търговец и най-голям пазар, повдига въпроси за това дали другите играчи не биват възпирани да разгърнат потенциала си на платформата. 

В тази връзка разследването ще цели да проучи бизнес модела и условията, които Amazon налага на търговците. Сред съмненията е и това за липса на прозрачност при прекратяване, забавени плащания и условията за доставки. 

Германската дивизия на Amazon досега не е коментирала казуса. 

Страната е вторият по големина пазар на Amazon. Компанията обаче се сблъсква и с други проблеми като продължаващата битка със синдикатите. Причините за търканията помежду им са  свързани със заплащането и условията на труд. Миналата седмица покрай „Черния петък“ служители отново излязоха на стачка. 

Иначе държавният антитръстов орган е погнал и друг американски гигант – Facebook. Регулаторът обвини компанията, че злоупотребява с господството си на пазара, за да събира данни на хората без тяхно знание и съгласие.  
Коментари: 0