„Газпром нефт“ планира да премине на „безлюден добив“

Заради новата технология до 76% от персонала ще бъде освободен и преквалифициран

„Газпром нефт“ планира да премине на „безлюден добив“

Снимка: gazprom-neft.ru

„Газпром нефт“ планира да премине на т.нар. „безлюдна технология“ за добив на петрол на сушата. Това заяви представител на компанията на главната годишна отраслова конференция  в Русия – традиционният Тюменски нефтогазов форум. Според него до 2023 г. „Газпром нефт“ ще започне да внедрява първите пилотни проекти, а през 2025 г. ще получи и първият цялостен роботизиран актив, който ще осигури безлюден добив на петрол.

През този период ще трябва да се извърши пълната преквалификация на персонала на компанията. „Това не значи, че ние ще оставим тези хора зад вратата“ – цитра агенция "Пеайм" изявлението на представителя на „Газпром нефт“ на големия Тюменски форум. „Ще се внедряват нови системи, нови процеси, ще се преразглеждат всички текущи подходи и съответно хората вече ще бъдат заети с много по-сложни интелектуални процеси“ – поясни той и добави: „Вече няма да има персонал, който обслужва оборудването на находищата. Тези хора ще бъдат преквалифицирани.“

Ръководството на „Газпром нефт“ е уверено, че с внедряването на новата безлюдна технология компанията ще намали капиталовите разходи, разходите за експлоатация и ще ускори добивите при значително повишаване на безопасността на процесите. В резултат съкращенията на служители на компанията ще достигнат 76% от сегашното ниво.

Коментари: 0