Гладните „Български пощи“

Вече 10 дни Златка Младенова е обявила гладна стачка срещу „системата“ в държавното предприятие

Гладните „Български пощи“

Снимка: Economic.bg

Автор: Вероника Тонева
Напоследък у нас е прието, че единственият начин да те забележат и да вземат под внимание исканията ти, е чрез стачни действия. Колкото по-гладни, толкова по-добре. Превозвачите спират движението по големите столични булеварди, производителите на череши и розово масло стъпкват демонстративно продукцията си, майките на деца с уврежданията спят пред Парламента, а „Босия“ – той вече е професионален „гладен“, повече от месец.

Следващи в редицата от недоволни от системата са служителите на държавното предприятие „Български пощи“. Златка Младенова, част от Националния синдикат „Защита“, е започнала своята гладна стачка срещу „Български пощи“ преди 10 дни. Причината – неизплатени ваучери за храна и част от трудовото възнаграждение, както и „посягане върху трудови и граждански права“. Към днешна дата тези пари са изплатени, след намесата на Инспекция по труда, но стачката продължава, като „гладните“ са вече повече от 10 човека.

В момента исканията им са доста по-глобални – среща с премиера, оставки в управата и истински гаранции за промяна в дружеството. По думите на Младенова „ние не вярваме на приказки“. Освен това членовете на синдиката искат пълна финансова ревизия на „Български пощи“ за последните 5 години, проверка на обществените поръчки на компанията, както и свободно право на членуване в синдикати. Пред Economic.bg шефът на "Български пощи" Деян Дънешки обясни, че за него в момента стачкува само един човек, тъй като останалите, обявили "тайно гладуване", не са известни за него.

На пресконференция пред медиите членове на синдиката „Защита“ уточниха, че не са очаквали такъв мащаб на стачката. Те обвиняват дружеството в „корупционни схеми“ и в тенденциозно отношение към служителите, които не членуват в „правилния“ синдикат. Председателят на „Защита“ Красимир Митов е категоричен, че ще поискат по-високи заплати, по-добри условия и осигуряване на работно облекло.

Шефът на дружеството увери, че ръководството на компанията прави всичко възможно да удовлетвори исканията на синдиката, но от отсрещната страна "не получаваме разбиране и добронамереност". "Дружеството има определени приходи и от тях плаща съответно заплати. По-високи такива мога да осигуря, след като "Български пощи" има по-висок финансов ресурс", заяви Дънешки.

Синдикалистите уточниха, че не са доволни от Министерството на транспорта, което по техните думи е отказало да съдейства на гражданите, а единствената заинтересована е омбудсманът Мая Манолова. От своя страна Деян Дънешки обясни, че вчера се е провела среща между него, членовете на синдиката "Защита" и Манолова, в която са определени теми, по които и трите страни уж са били на едно и също мнение. "Попитах ги след срещата: ще протестирате ли? И те казаха пред Манолова, че не са доволни".

Синдикални войни?

По време на пресконференцията във въпросите се включиха и членовете на един от другите синдикат - КТ „Подкрепа“, като след тях се разразиха спорове на висок тон. Едните обвиняват, че мениджърските позиции в дружеството се заемат от членове на „Подкрепа“, а другите питат „що не си търсите правата в съда по Кодекса на труда?“. 

Шефът на пощите коментира, че компанията работи с 4 синдиката и с 3 от тях са "в прекрасен диалог". По негови думи синдикат "Защита" не е доволен от Колективния трудов договор, който е предложен от по-големите синдикати. "Спорът е по-скоро синдикален, а аз просто съм използван като инструмент за постигане на тези синдикални цели", обясни Дънешки.
Коментари: 0