„Главболгарстрой” разширява депо за отпадъци на „Аурубис”

Проектът е на 447 дка и ще подобри екологичната преработка на остатъчния фаялит

„Главболгарстрой” разширява депо за отпадъци на „Аурубис”

Снимка: Стоян Йотов

3965 ~ 2 мин. четене

„Главболгарстрой“ започна разширение на съществуващо депо за фаялитов отпадък в медодобивния завод на „Аурубис България” в близост до Пирдоп. Първата копка на обекта беше направена на 25 май. 

Мащабният проект предвижда разширение на съществуващото хвостохранилище за складиране и съхранение на фаялитов отпадък, състоящо се от 2 клетки – А и Б, на обща застроена площ 446,6 дка, които ще се изграждат на 8 етапа по височина до котата на съществуващото депо. Клетките се ограждат със земнонасипни диги, защитени с изолационен екран и оборудвани с дренажни системи. Очаква се строителните работи да приключат за около година.

Договорът на „Главболгарстрой“ е за строителство само на първия етап от депото, а за следващите се очаква „Аурубис“ да организира нови процедури за възлагане. Това е първата поръчка, която строителната компания ще изпълнява за металургичното предприятие. Строителните работи трябва да приключат през април следващата година. 

По думите на изпълнителния директор на „Главболгарстрой холдинг“ Светослав Любомиров това е високотехнологичен проект, с който „Аурубис“ за пореден път потвърждава ангажимента си към опазване на околната среда. 

„Чест е да сме участници в изпълнението на този високотехнологичен проект, с който „Аурубис България” за пореден път засвидетелства ангажимента си към опазването на околната среда, наред с ежедневните мерки за предпазване на въздуха и почвите”, коментира по време на церемонията Любомиров.

Запълването на новото депо ще започне след приключване на първия етап. Успоредно с това ще започне и изграждането на следващия етап от проекта. Засега не може да се каже за колко време ще стигне капацитетът на новото съоръжение, тъй като това зависи от производството в завода, но като цяло проектът решава проблема с депонирането за дълги години напред.

Подкрепи Economic.bg