Глобалният корпоративен данък не засяга български фирми

Служебният финансов министър опроверга днешните обвинения от страна на ГЕРБ, че кабинетът вдига данъците

Глобалният корпоративен данък не засяга български фирми

Снимка: БТА

2204 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Глобален корпоративен данък

Няма български компании, които да попадат в обхвата на одобрения от 130 държави глобален минимален корпоративен данък. Причината е, че той обхваща само трансгранични фирми, с оборот над 750 млн. евро. Това обяви служебният министър Асен Василев на брифинг, който беше свикан след твърденията на ГЕРБ, че кабинетът се е съгласил да вдигне корпоративния данък до 15%.

Това е инициатива, насочена към огромни компании, които работят в много юрисдикции, за да избегнат данъци“, коментира Василев.

Той също така уточни, че реалното действие на приетите нови данъчни правила ще се случи след години. „Трябва да се приемат евродирективи, после да се транспонират в българското законодателство“, каза министърът.

По-рано днес членове на ГЕРБ, начело с бившия вицепремиер Томислав Дончев, заявиха, че служебното правителство се съгласило да вдигне корпоративния данък в България „с минимум 50%“.

Асен Василев определи твърденията на представителите на ГЕРБ като „злонамерена лъжа“. Той изтъкна липсата на такива компании в България.

Реално промените са насочени към технологичните гиганти, като Google, Facebook и Amazon, които регистрират дейността си в държави с ниско данъчно облагане, например Ирландия. Така те избягват плащането на налога в държавата, в която реално правят бизнес и получават приходи. Инициативата, водена от САЩ и подкрепена от почти всички европейски държави, цели именно плащане на данъците, там където се предоставя услугата и този данък да е поне 15%.

Подкрепи Economic.bg