ЕК разследва инжекцията от €190 млн. за румънския авиопревозвач Tarom

В Брюксел имат съмнения дали помощта на държавата отговаря на правилата на общността

ЕК разследва инжекцията от €190 млн. за румънския авиопревозвач Tarom

Снимка: Pixabay

384 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Европейската комисия обяви в понеделник, че е започнала задълбочено разследване, с което да оцени дали мерките на румънското правителство за подкрепа на националния авиопревозвач Tarom са съвместими с правилата на общността за държавната помощ. В Брюксел имат съмнения, че планът за преструктуриране и мощната финансова инжекция отговарят на правилата.

Разследването идва, след като на 28 май Румъния уведоми Комисията за план за преструктуриране на Tarom на стойност 190 милиона евро (226 милиона долара). Той предвижда пакет от мерки за рационализиране на операциите на компанията, обновяване на застаряващия флот и намаляване на разходите. Идеята е тази подкрепа да се осигури под формата на вливане на капитал, пряка субсидия и отписване на задължения към държавата.

Основният фокус на ЕК по време на разследването ще падне върху това дали предложеният план за преструктуриране може помогне за възстановяването на дългосрочната жизнеспособност на Tarom. Въпросът е дали това може да се случи в разумен срок и без продължителна държавна помощ. Ще се проучва и дали има как да се гарантира независимост от публичното финансиране.

Tarom изпитва финансови затруднения от години и вече ѝ е отпускан спасителен заем от правителството в размер на приблизително 36.7 милиона евро, който бе одобрен от Брюксел миналия февруари.

Подкрепи Economic.bg