Мобилно приложение за 23 хил. лв. ще бори здравните злоупотреби

То е разработено от държавната „Информационно обслужване“ АД и ще следи за всяка промяна в здравното досие на гражданите

Мобилно приложение за 23 хил. лв. ще бори здравните злоупотреби

Снимка: БТА

1232 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Мобилно приложение ще известява гражданите за всяка промяна в здравното им досие. Целта е всеки да знае дали и кога е било извършено дадено изследване, получил ли е направление за определени дейности, хоспитализации, дентална помощ и пр., както и дали личният му лекар не е с прекратен договор. Идеята е по този начин да се увеличи контролът и да се сложи край на основни порочни практики. Това стана ясно от думите на проф. Петко Славчев, управител на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), който днес официално представи апликацията.

Приложението е разработено от „Информационно обслужване“ АД срещу 25 хил. лв. и в рамките на 15 дни. Очаква се да бъде активно от утре – както за Android, така и за iOS. Използването на апликацията ще става с ПИК код на НАП или Уникален код за достъп към Касата.

Сигнали за нарушения ще се подават по имейл или по телефон.

С приложението се цели да се пресекат злоупотреби, свързани с фиктивни хоспитализации, имунизации, прегледи или е-рецепти. Информацията ще се актуализира веднъж месечно, уточнява БНР. От следващата седмица в приложението ще има нов бутон „не съм аз“, в случай че бъдете известени за услуга, която не сте използвали.

Подкрепи Economic.bg