Goldman Sachs с най-голямото си придобиване за близо 20 години

Банката цели да разрасне бизнеса си с управление на активи

Goldman Sachs с най-голямото си придобиване за близо 20 години

Централата на Goldman Sachs

Снимка: Wikipedia

2135 ~ 2 мин. четене
Goldman Sachs направи първото си голямо придобиване в епохата на Дейвид Соломон (новият изпълнителен директор), като купи United Capital в опит да разрасне бизнеса си за управление на активи. Банката, която е от тежката категория на Уолстрийт, иска да навлезе по-дълбоко в бавната, но стабилна индустрия за управление на активи с надеждата да компенсира сътресенията, изпитвани в някога възхваляваната търговска част, коментира CNN.

Закупуването на базираната в Нюпорт Бийч, Калифорния, United Capital, на стойност $750 млн., е най-голямото за последните две десетилетия, съобщава The Wall Street Journal.

Големите придобивания са рядкост след финансовата криза, тъй като фирмите от Уолстрийт се фокусираха повече върху регулациите и политиката. 

Придобиването на United Capital - бутикова фирма, която притежава 25 милиарда долара активи под управление и повече от 22 000 клиенти - моментално дава на Goldman Sachs по-голям дял в управлението на богатството и достъпа до най-съвременните технологии.

Дейвид Соломон, който обича да се изявява в свободното си време и като DJ и стана главен изпълнителен директор на фирмата през октомври 2018 г., каза, че сделката ще "ускори" стратегията за управление на богатството, като "разшири обхвата ни, позволявайки на повече клиенти да имат достъп до интелектуалния капитал и инвестиционните възможности на Goldman Sachs". 

Банката се стреми да се диверсифицира далеч от търговията - проблемна част от дейността ѝ през последните години.

Като част от сделката основателят и главен изпълнителен директор на United Capital Джо Дюран ще се присъедини към Goldman Sachs. Служителите на United Capital и повече от 220 финансови консултанти в Съединените щати също ще се присъединят.

Сделката за United Capital е най-голямата за Goldman, след като през септември 2000 г. обяви покупка на маркет мейкъра Spear, Leeds & Kellogg на стойност 6.5 млрд. долара.

Коментари: 0