Големи опашки пред секциите в чужбина, много българи не успяха да гласуват

Най-тежко бе положението в британската столица Лондон

Големи опашки пред секциите в чужбина, много българи не успяха да гласуват
3956 ~ 1 мин. четене

Огромни опашки се струпаха пред секциите в чужбина, а множество българи не успяха да гласуват. Това показва равносметката след изборния ден.

Намаленият брой на секциите очаквано предизвика дълги редици от хора и затрудни максимално сънародниците ни зад граница.

Най-тежко бе положението в британската столица Лондон, където въпреки откритите допълнителни секции, се чакаше с часове по опашки. Въпреки желанието си и изгубеното време, някои от чакащите така и не успяха да гласуват.

Някои секции в британската столица поискаха удължаване на изборния ден, но това не им бе разрешено от Централната избирателна комисия (ЦИК). Към 10 часа вечерта и последните хора си отидоха, част от тях написаха жалби до ЦИК, зaради това, че не са могли да гласуват.

Подобно бе положението и зад Океана. В Ню Йорк и Чикаго имаше по 3 секции, които трудно побираха желаещите да участват в президентския вот. Хората чакаха дълго и някои се изнервиха, но в крайна сметка успяха да гласуват.  

Изборният ден в Бурса беше удължен с 1 час заради опашките пред избирателните секции от желаещи да гласуват изселници. Избирателната активност по предварителни данни показва, че в Бурса и Истанбул са гласували към 15 хил. души, а в Измир – 9000.

Над 90 хил. българи са упражнили правото си на глас, сочат данните на Министерството на външните работи. Най-много са в Турция – почти 28 хил., следвани от Великобритания – над 15 хил. и Испания – над 10 хил. Изненадващо малък е броят на гласувалите в Германия – едва 3200 души.

Подкрепи Economic.bg