Google блокира опитите за възмездие на талибаните

Извлечената цифрова информация може да е много по-ценна за групировката от овладяването на хеликоптери и физическа инфраструктура

Google блокира опитите за възмездие на талибаните

Снимка: БТА

5622 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Google заключи някои имейл акаунти, принадлежащи на правителството на Афганистан, след като контролът над страната бе превзет от талибаните, предава Reuters, позовавайки се на свой източник. Информацията идва на фона на нарастващите притеснения, че групировката може да потърси възмездие от хора, работили с предишните управляващи и респективно със САЩ, които поддържаха Кабул дълги години.

Талибаните обещаха да дадат амнистия на всички, но последните новини от страната сочат обратното.

В изявление пред Reuters Google не потвърди изрично, че е заключила определени акаунти, но заяви, че „предприема временни действия за защита на съответните акаунти“, докато междувременно наблюдава ситуацията в Афганистан.

Бивш служител на едно от министерствата в Афганистан, без да се уточнява кое от съображения за сигурност, е споделил пред международната агенция, че талибаните опитват да проникнат в имейлите на администрацията. В края на миналия месец те са поискали от него да запази данните, съхранявани на сървъра на ведомството, за което е работил.

Ако направя това, те ще получат достъп до данните и официалните съобщения на предишното ръководство на министерството.“

Служителят твърди, че не се е съобразил и оттогава се укрива.

От публичните записи става ясно, че много министерства са ползвали сървърите на Google за обработка на официални имейли, включително тези на финансите, промишлеността, висшето образование и мините. Също и някои органи на местното самоуправление. Имейл услугите на Microsoft също са влезли в употреба на правителствени агенции и на президентството. Не е ясно дали софтуерната компания е взела подобни стъпки като на конкурента си.

„Златото“ на 21 век

С придобиването на контрол над правителствени бази данни и имейли може да бъде достъпена ценна информация за служители на бившата администрация, бивши министри, правителствени изпълнители, племенни съюзници и чуждестранни партньори.

„Това би дало истинско богатство от информация“, отбелязва Чад Андерсън, изследовател по сигурността от фирмата за интернет разузнаване DomainTools. „Дори да имаш списък на служители в Google Sheet е голям проблем“, изтъква той.

Андерсън е категоричен, че опитите на талибаните да контролират изградената от САЩ цифрова инфраструктура заслужава да се следи. Информацията, извлечена по тази линия:

може да бъде далеч по-ценно нещо за новосъздаденото правителство от старите хеликоптери.“

Подкрепи Economic.bg