Google подаде жалба срещу третата глоба на ЕК

През март на гиганта бе наложена поредна санкция, този път за €1.5 млрд.

Google подаде жалба срещу третата глоба на ЕК

Снимка: БТА

Google обжалва глобата от 1.5 млрд. евро (1.7 млрд. долара) от Европейската комисия (ЕК) за задушаване на конкуренцията в сферата на онлайн рекламната индустрия, съобщават от компанията. 

Антитръстовата санкция бе наложена през март 2019 г. и е третата такава от страна ЕК срещу Google. Този път обвинението е, че технологичният гигант злоупотребява с положението си на пазара на онлайн реклама чрез своята услуга AdSense. 

Тогава еврокомисарят по конкуренцията Маргерете Вестагер обясни, че Google е наказа за „незаконни практики в посредничеството при търсене на реклами, за да затвърди доминиращата си позиция на пазара“. Преценката на европейския регулатор е, че по този начин се ограничава възможността за избор на потребителите, а това е незаконно според антитръстовите правила на блока. 

За подадената от Google жалба по последната глоба в главния съд на ЕС първи съобщи The Telegraph вчера. Ден по-късно американската корпорация потвърди стъпката си в имейл до CNBC. 

„Комисията ще защитава решението си в съда“, настоя пък говорител на ЕК пред изданието. 

От 20217 г. насам ЕС наложи на Google други две глоби, възлизащи на над 7 млрд. евро. - едната за антиконкурентни практики при Android устройствата и втора за такива при услугата за пазаруване на компанията. Те също се обжалват. 

Google се сблъсква с нарастващ регулаторен натиск по целия свят. Вчера стана ясно, че Министерството на правосъдието в САЩ също подема разследване, свързано с бизнес практиките в търсенето и други дейности.
Коментари: 0