Google и Huawei са работили по общо устройство

Google и Huawei са работили по общо устройство
616 ~ 1 мин. четене
Американският гигант Google е работел съвместно с китайския технологичен производител Huawei по интелигентен високоговорител. Партньорството на двете компании обаче е засенчено от последвалата забрана на администрацията на Доналд Тръмп, която ограничи възможностите на местните фирми да правят бизнес с азиатския играч. 

Въпросното устройство е трябвало да дебютира на IFA през септември. Заради американските рестрикции обаче това няма да се случи. Новината за говорителя съобщи изданието The Information, което се позовава на служител на Huawei, пожелал анонимност. 

Информацията, че двата гиганта разработват общ продукт не е голяма изненада, предвид че те и преди са обединявали сили. Добре известни са и амбициите на Google да вкара своя интелигентен асистент в колкото се може повече домове, което предполага и партньорство с не един производител на хардуер. 

Още през май стана ясно, че Китай изпреварва САЩ по пазарен дял в сегмента на „умните“ високоговорители. 

Huawei беше вкарана в „черния списък“ на Вашингтон, което намали до минимум опциите на американските компании да ѝ продават свои продукти. Логично, това възпрепятства и Google да пласира операционната си система Android. Според информацията Huawei вече работи по собствена алтернатива. 
Подкрепи Economic.bg