Google се отказва от договора с Пентагона заради служителите си

Според работещи в компанията съвместната работа с правителството накърнява доверието в бранда

Google се отказва от договора с Пентагона заради служителите си

Снимка: БТА

Технологичният гигант Google реши да не подновява договора си с Пентагона, след като служители призоваха компанията да се разграничи от „бизнеса с войната“, съобщава Fortune. Става дума за проекта Maven на американската армия, в рамките на който се използва технология именно на Google. 

Притеснени, че участието на компанията ще „нанесе непоправими щети“ на бранда, през април хиляди нейни служители подписаха отворено писмо, в което настояха корпорацията да преустанови работата си с властите. 

Въпреки опитите на ръководството да опровергае това схващане с мотива, че въпросната технология няма да бъде използвана за пускане на оръжия, в крайна сметка натискът на недоволни от този курс на поведени явно се е оказал достатъчно силен. 

Ръководителят на облачния бизнес на Google Даян Грийн обяви в петък пред служители решението компанията да се оттегли от проекта. Това обаче ще се случи, след като договорът изтече. Това означава, че клаузите по него ще бъдат спазени, а след края му той просто няма да бъде подновен. 

Договорът е подписан през септември миналата година с Министерството на отбраната. Според него Google предоставя на Пентагона свои инструменти с изкуствен интелект, с помощта на които да се анализират кадри, заснети от дронове. 

Участието в проекта Maven бе инициирано от Даян Грийн в опит компанията да влезе в доходоносния бизнес за продажба на облачни услуги на правителството. В тази ниша вече удобно са се наместили играчи като Amazon и Microsoft. 

18-месечният договор изтича официално през март 2019 г. Грийн обеща пред служителите, че след тази дата няма да бъдат предприемани никакви последващи действия за неговото продължаване. 
Коментари: 0