Google Street View стигна до Еверест

Екипи на компанията са успели да уловят повече от 45 хил. панорамни снимки

Google Street View стигна до Еверест
328 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова
Технологичнитя гигант Google стартира виртуална обиколка на региона на Непал и връх Еверест. Благодарение на това любителите на пътувания могат от дивана вкъщи да се разходят до най-високата планина в света, предаде AFP.

Проектът Street View отвежда зрителите в сърцето на зашеметяващата Сагарматха, където ледените сини реки текат под заснежените върхове. 

Освен най-високия връх на Хималаите любителите на екстремните изживявани може да разгледат онлайн и върховете Елбрус в Европа, Аконкагуа в Южна Америка и Килиманджаро в Африка.

Екипи на Google са обикаляли отдалечените източни хималайски села и са снимали с въоръжени фотоапарати, за да уловят повече от 45 хил. панорамни снимки.

Компанията работи по проекта на непалския алпинист Ала Шерпа, който покорява връх Еверест рекордните 21 пъти. Към днешна дата той се е отказал от катеренето и се е посветил на образователна дейност и благотворителност.

В началото на март България влезе официално в списъка със страните, поддържани от платформата Street View. От Google започнаха снимките на българските улици през 2012 г., като за целта родните населени места бяха заснети с 15 коли-камери. Лицата и регистрационните номера на автомобилите, които са попаднали пред обективите, са замъглени от съображения за сигурност.
Коментари: 0