Горивата в България ще поскъпнат още

След разговор с премиера Кирил Петков индустрията ще тества реда и начина за освобождаване на горива от резервите

Горивата в България ще поскъпнат още

Снимка: Стопкадър/bTV

3725 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Цените на горивата вероятно ще продължат да се движат нагоре през януари заради „притеснително“ устойчивото покачване на международните цени на петрола. Понижаване може да се наблюдава единствено при пропан-бутанът – с около 4-5 стотинки. Това прогнозира председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев в ефира на БНР.

За съжаление, прогнозата не може да бъде особено розова. Очакванията ни, че януари и февруари са слаби откъм потребление, не се сбъдват“, коментира той.

Според Терзиев причина за поскъпването на суровините е и нестабилността в производството, предлагането и търсенето.

То е много динамично, на моменти търсенето е огромно, след това спада и всичко се върти около липсващите крайни прогнози за пандемията или началото на новата буква при COVID вариантите“, коментира Терзиев.

Успоредно с поевтиняването с пропан-бутана Терзиев очаква метанът за автомобили и компресираният природен газ да продължи да се покачва.

Заради поскъпването на газа от 1 януари масово цените ще минат 3 лева. Когато единият алтернативен продукт поевтинее, в същото време другият ще стане почти нетърпимо скъп“, коментира Терзиев и прогнозира отлив от търсенето на метана.

Според него при бензина и дизела също „няма да има добра новина“ - ако по някаква причина няма увеличение, то цените ще се задържат.

Справка на economic.bg в специализираната платформа Fuelo показва, че за последната година средно в страната бензинът и дизелът за поскъпнали с малко над 30%, пропан-бутанът - с близо 60%, а метанът - със 120%.

Терзиев обяви и, че след среща с премиера Кирил Петков е взето решение да се направят няколко теста за реда и начина за освобождаване на горива от резервите. Това се прави само в извънредна ситуации, а по думите на Терзиев държавата не е изпадала в такава „от 10-12 години“ и не всички субекти имат яснота как протича.

Коментирахме с новото ръководство на агенция „Държавен резерв“ няколко теста за реда и начина на освобождаване на горива в такива ситуации, защото от 10 – 12 години не сме изпадали в нужда“, коментира Терзиев.Подкрепи Economic.bg