Градовете с най-замърсен въздух в света

Мръсният въздух убива годишно по 5.5 млн. души

Градовете с най-замърсен въздух в света

Близо 5.5 млн. души в целия свят умират годишно от замърсяване на въздуха. Основната причина за смъртността са токсичните вещества като въглероден оксид, олово, азотен диоксид, които автомобилите, заводите и домакинствата изхвърлят в атмосферата.

Последните проучвания показват, че вдишваните от човека токсични микрочастици сериозно повишават риска от сърдечни болести, водят до дихателни усложнения и дори причиняват онкологични заболявания.

Смята се, че заплахата за човешкото здраве от замърсения въздух е по-голяма отколкото опасността от пушенето, недохранването, затлъстяването, алкохола и наркотичната зависимост.

Сумгаит, Азербайджан


През 2006 година Сумгаит оглавява класацията за най-мръсен град в света. До 2005 година в него живеят близо 360 хил. души. Градът е станал известен и като център на химическата промишленост в бившата СССР, където по това работят над 40 завода.

Заради замърсяването и днес все повече деца се раждат с малформации и умират в ранна възраст. Градът е известен и с бебешкото си гробище, като смъртността е с 50 на сто по-висока от средната за страната.

Дзержинск, Русия


Смъртността в руския град надвишава раждаемостта с 260%. Не е чудно, че средната продължителност на живота тук е 42 години. Причината е, че години наред в района са изхвърлени над 300 хиляди тона химически отпадъци, сред които някои от най-опасните невротоксини.

Линфен, Китай


Линфен е един от градовете с най-замърсен въздух в света, където един прекаран ден е равносилно на това да изпушите три кутии цигари. Ако пък прострете прането си навън, то ще почернее бързо. В покрайнините на града има стотици фабрики, рафинерии и мини.

Улан Батор, Монголия


Един от всеки десет смъртни случаи в Улан Батор се дължи на замърсяването, с което градът се нарежда на второ място по замърсяване. Той е и най-студената столица в света. През зимните месеци всички се отопляват на въглища, което прави пушекът непоносим.

Ахваз, Иран


Ахваз оглавява класацията на Световната здравна организация през 2011 година по замърсяване на въздуха. Градът е и три пъти по-мръсен, отколкото Пекин. Именно тук се произвежда по-голямата част от петрола на Иран. В този град е най-ниската средна продължителност на живота в страната, като в него живеят близо 1.4 милиона души.

Коментари: 0