Гутериш: ООН ще остане без пари до края на месеца

Държавите-членки са платили само 70% от общата сума, необходима за бюджетните разходи за 2019 г.

Гутериш: ООН ще остане без пари до края на месеца

Снимка: БТА

Организацията на обединените нации (ООН) има дефицит от 230 милиона долара (209 милиона евро) и може да остане без пари до края на този месец, заяви генералният секретар Антониу Гутериш.

В писмо, адресирано до 37 000 служители в секретариата на ООН и получено от информационната агенция AFP, Гутериш заяви, че трябва да се предприемат неуточнени „допълнителни мерки за спиране на пропастта“, за да се осигурят изплащане на заплати и права.

„Държавите-членки са платили само 70% от общата сума, необходима за нашите редовни бюджетни операции през 2019 г. Това се изразява в недостиг на пари в размер на 230 милиона долара в края на септември. Ние рискуваме да изчерпим ликвидните си резерви до края на месеца“, е написал той.

Отлагането на конференции, намаляването на услугите и ограничаването на пътуванията само до необходимото са част от възможните мерки а да се намалят разходите, каза Гутериш.

Съобщава се, че Гутериш вече е поискал от държавите-членки да увеличат вноските в световната организация, за да предотвратят проблемите с паричния поток, но те отказали, заяви служител на ООН пред АФП при условие за анонимност.

"Крайната отговорност за нашето финансово здраве е на държавите-членки", каза Гутериш.

Без да се включват разходите за мироопазващи операции, оперативният бюджет на ООН за 2018-2019 г. е близо 5 милиарда евро, като САЩ дават 22%.
Коментари: 0