Германия ще понесе основния дял от съкращенията в Deutsche Bank

Икономическото забавяне ще окаже влияние върху мащабния проект на Deutsche Bank

Германия ще понесе основния дял от съкращенията в Deutsche Bank

Снимка: pixabay

740 ~ 3 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева
Половината от персонала си, който възнамерява да съкрати Deutsche Bank AG до края на 2021 г., ще е в Германия, пише Bloomberg, цитирайки свои източници. Общият брой на освободения персонал в глобален мащаб ще бъде 18 000 души, основно от отделите за инвестиционно банкиране.

Кредиторът разполагаше с 41 700 души на немския пазар в края на миналата година, от общо 91 700 в глобален мащаб. Извън родния пазар, Лондон също ще бъде тежко засегнат, отчасти и заради Brexit. Съкращенията при фронт-офисите в САЩ може да са по-малки, след като банката излезе от търговията си с акции там, са казали източници на медията, пожелали да останат анонимни.

Главният изпълнителен директор Кристиан Шейнг в началото на юли започна най-голямото преструктуриране на Deutsche Bank в новата ѝ история, като съкращението на работна ръка е ключов елемент от плана.

Мащабът на действията в Германия изненада анализаторите, защото изпълнителният директор преди това посочи, че страната ще получи своя „справедлив“ дял от съкращенията. Освен това икономическото забавяне превзема най-голямата икономика в Европа, а рискът от рецесия се увеличава.

Докато Deutsche Bank все още не съобщила детайли около свиването на звеното си за банкиране на дребно, което в момента е най-голямото звено по приходи, става все по-ясно, че съкращенията и там ще бъдат големи. Франк Щраус, ръководителят на бизнеса, напусна, когато беше обявено преструктурирането през лятото, защото не подкрепяше плановете.

„Ние не съобщаваме подробности за планираните съкращения на работни места на регионално или дивизионно ниво“, са обявили от банката пред Bloomberg, и допълват: „Ние общуваме директно с нашия работнически съюз и нашите служители относно техните работни места и възможности, с които разполагаме“.

Новият ръководител на германския отдел за търговия на дребно Манфред Ноф в момента работи върху плана за съкращаване на разходите. Той обмисля да превърне втория щаб на отдела в Бон в аванпост и може да разпусне отделната правна структура към търговското банкиране, съобщават специалисти в областта, цитирани от Bloomberg. Tе добавят, че това би могло да спести на Deutsche Bank стотици милиони евро компенсации и регулаторни разходи.

Решението ще се случи преди деня на инвеститорa през декември, според запознати с проекта. Промяната ще се нуждае от одобрение от финансовите регулатори, които засега казват, че нямат възражения. Въпреки това те не могат да дадат окончателната си присъда преди следващата година, заявяват специалисти.

Deutsche Bank е само един от многото големи кредитори, които наскоро обявиха съкращение на персонала, въпреки че банката засега е обявила най-големите съкращения. Британската HSBC Holdings Plc се стреми да прекрати 10 хил. трудови договора, до голяма степен чрез продажбата на своите търговски дейности във Франция, заяви в понеделник източник, запознат с въпроса.

Европейските кредитори официално обявиха планове за над 50 хил. съкращения на работни места до момента, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Историята на Deutsche Bank показва, че голяма част от миналите намаления на броя на персонала в са включвали продажба на цели отдели, като банката е извършвала своите операции на дребно в Полша и Португалия. Но най-новият план не взема предвид никакви необявени продажби, заяви източник на Bloomberg.

Изпълнителният директор Кристиан Шейвинг каза, че повечето от планираните съкращения на Deutsche Bank ще се случат до края на 2021 г. Всички региони, в които банката оперира, ще бъдат засегнати и добави, че Германия ще получи „справедлив и добър дял“. Мерките може да отнемат повече време, отколкото в други страни поради трудовото законодателство.

Броят съкращения за Германия включва намаляването на персонал чрез сливането на Пощенска банка с бизнеса на дребно на Deutsche Bank, което беше обявено през 2017 г. През юли Шейвинг замени Щраус с член на Управителния съвет - Карл фон Рор.

Щраус, който управляваше дъщерното дружество на Пощенска банка, когато Deutsche Bank все още планираше да го листва на фондова борса, не желаеше да съкращава разходите толкова бързо, колкото Шейвинг прецени за необходимо.

Deutsche Bank заяви, че банкирането на дребно ще допринесе за 60% от общо €2.3 млрд. спестени разходи. Те ще бъдат достигнати от основния бизнес до края на 2022 г. Разходите на дивизията се очаква да падат средно с 6% на година.


Подкрепи Economic.bg