Гърция слага край на локдауна

От утре в страната ще може да се пътува свободно между отделните области

Гърция слага край на локдауна

Снимка: Pixabay

2084 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Гърция разхлабва противоепидемичните мерки. От 14 май хората в страната ще могат да пътуват свободно между отделните области, а полицейският час се измества от 23:00 ч. на 00:30 ч., съобщава Kathimerini. В петък се приключва и със SMS системата, която бе използвана за уведомяване на властите при желание за напускане на дома.

Ние оставяме локдауна зад нас“, заяви заместник-министърът за координация на правителствената дейност Акис Скертос, пояснявайки, че Гърция скоро ще е отърси изцяло от COVID мерките.

Търговската дейност също се връща към обичайната си форма, затова се отменя и системата за пазаруване „кликни и вземи“ и „кликни и пазарувай“, чрез която домакинствата можеха да си набавят продукти онлайн. Въпреки че магазините отново ще отворят, здравните власти предупредиха, че в тях трябва да се спазва дистанция. По тази причина в сила ще влезе здравен протокол, който ще задължи обектите да следят за това да няма повече от един човек на 25 кв. м.

От 14 май гръцката версия на „зелен сертификат“ за пътуване до островите, с изключение на Лефкада и Евия, влиза в сила. Той ще важи и за пристигащите с лодка, и за тези по въздух. Посетителите трябва да имат сертификат за ваксинация, отрицателен резултат от PCR тест, извършен до 72 часа преди пътуването, отрицателен резултат от бърз тест или бърз домашен тест, който да бъде извършен в близките 24 часа, или документ, удостоверяващ преболедуване на COVID-19.

Властите посочват, че всички местни и чуждестранни пътници на възраст под 5 години ще бъдат освободени от тези изисквания.

А от 17 май детските градини ще се отворят, летните кина пък ще заработят на 21 май, а културните пространства на открито ще бъдат достъпни за хората от 28 май. От юни ще бъде позволено провеждането на сватби и кръщенета на открито с максимум 100 присъстващи.

Коментари: 0