Смесването на ваксини увеличава страничните ефекти

Според проучване на Оксфордския университет те изчезват след няколко дни, но въздействието им върху човека е по-силно

Смесването на ваксини увеличава страничните ефекти

Снимка: Pixabay

956 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Използването на различни ваксини срещу COVID-19 при първа и втора доза увеличава честотата на страничните реакции като втрисане, главоболие и болка в мускулите. Това става ясно от предварителните резултати от проучване на Оксфордския университет, започнало през февруари, предава BBC. Данните показват, че симптомите изчезват след няколко дни, но въздействието им върху човека е по-силно от това, което би се усетило, ако бъдат поставени две дози от един и същ производител.

Един на всеки 10 доброволци, получили две дози от AstraZeneca с интервал от четири седмици, съобщава за треска. Но ако са получили една доза от AstraZeneca и една от Pfizer, в произволен ред, делът им се увеличава до 34%. Същите реални различия се прилагат и за други симптоми, като втрисане, умора, главоболие, неразположение и мускулни болки“, заявява проф. Снейп, главен изследовател на проучването.

В проучването са взели участие 830 души на възраст над 50 години. Целта му е да се установи дали втора доза с различна ваксина може да доведе до по-трайно засилване на имунната система, по-добра защита срещу новите варианти на вируса или просто дали може да се използва  различна ваксина в случай, че има нарушение на доставките. Резултатите към момента обаче не са положителни.

Припомняме, че българските здравни власти още преди месец взеха решение да позволят ваксинация с медикаменти на различни производители. "Лицата, които са ваксинирани с първа доза на AstraZeneca и не желаят да получат втора доза от нея, могат да получат доза от Pfizer/BioNTech не по-рано от 84 дни след първата доза на AstraZeneca", каза бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов на 19 април. На журналистически въпрос тогава, дали има яснота какъв би бил резултатът от комбиниране на различни ваксини, Ангелов заяви: „Няма такива клинични проучвания до момента. Трябва да завършим процеса на имунизацията по някакъв начин. Това е вариантът, който сме възприели”.

Одобрението без каквито и да е клинични резултати дойде в момент, когато бяха регистрирани редица случаи на кръвни съсиреци и усложнения след поставяне на ваксината, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет.

Окончателните резултати от така нареченото проучване „Com-COV“ ще бъдат оповестени през юни.

Коментари: 0