Купувачите предпочитат завършени жилища

Пазарът на имоти леко се събужда след критичната 2020 г., когато броят на сделките е бил най-малък

Купувачите предпочитат завършени жилища

Снимка: Unsplash

1276 ~ 4 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

В момента се купуват завършени жилища, които изглеждат добре и може да се влезе в тях веднага. Абсолютната стойност на имотите отговаря на заплатите, които по думите на Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на „Адрес недвижими имоти“, бележат ръст с около 30% за последните 3 години. В пандемията се наблюдава тенденцията хората да стават все по-склонни да разширяват местоположението, на което търсят имот. Има интерес към затворените комплекси, защото те дават спокойствие и свобода по време на кризи като пандемията, коментира Тенекеджиева.

Близо 6% е покачването на средните цени в столицата, като според "Адрес" са между 70 и 90 хил. евро за двустаен апартамент и 115 – 135 хил. евро за тристаен. Хората са склонни да плащат повече, но за завършени имоти. По думите на Тенекеджиева интересът е голям към имоти в "Лозенец", "Яворов" и "Иван Вазов", но там предлагането е много ограничено.

Тя коментира, че затворените комплекси са станали хит малко след пандемията, тъй като с тях хората получават удобствата на големия град и имат пространство, простор и усещане за къща. Първоначално много търсени са били извънградските имоти.

Цените на затворените комплекси вървят с общия тренд, като според директора на агенцията имотите, които са на пазара, се реализират много бързо.

В Бургас цените се движат нагоре с 4.3% спрямо 2020 г., сходна е тенденцията и в Пловдив, където ръстът е 2.83%. Във Варна се наблюдава спад от 3.2%, защото там има нов тренд на търсене. Курортите стават част от града заради строителството и обновяването на пътища, инфраструктура.

Хората там се изместват от центъра в периферията, близо до морето.“

Тенекеджиева отбеляза, че се е наблюдавал спад на броя на сделките по време на локдауните, особено през първите месеци на пандемията, като март и април са месеците с най-голямо свиване. След това се е наблюдавало възстановяване.

„Сега достигаме нивата на 2019 г. Около 20-25% от хората търсят имоти за инвестиция“, коментира тя.

Отдаването под наем продължава да е водеща инвестиция. Има и такива, които купуват с цел препродаване след време или просто правят вложение на средствата си.

Лихвените проценти и финансиране на сделките чрез ипотека

Тенекеджиева коментира, че около 50% от реализираните сделки са с банков кредит. Тенденцията от 2020 г. е банките да финансират сделките след акт 15 или 16.

„Инвеститорите стават все по-гъвкави по отношение на това да изчакат купувачите да получат нужното дофинансиране на сделката“, поясни тя и допълни, че най-голямо е търсенето на имоти след акт 15 или напълно завършени.

По отношение на наблюдаващия се ръст на лихвите в Щатите, коментира, че това означава, че ще има ръст и в Европа.

Заговорили се за ръст, дори минимален, психологическата нагласа при купувачите е да купуват сега или да спрат всякакви планове за евентуална покупка.“

Тенекеджиева не очаква ръст на лошите кредити в края на годината, защото банките внимателно са давали кредити, като са взимали предвид имота, клиента и ценовия процент за покупката на имота, като 60-80% е масовият процент, които отпускат банките.

„Ако хората, които са с ипотечен кредит, смятат, че няма да могат да обслужват заема до 6 месеца, по-добре е да продадат имота и да закупят нещо друго“ съветва тя, като заявява, че има такива продавачи вече, но те не са масови и не са в жилищния сегмент, а по-скоро в бизнес сегмента.

Местоположение vs. цена

Инфраструктурата и средата около имота са важни, но не са от основно значение, по думите на Тенекеджиева. Тя коментира, че над 60% от купувачите са на възраст между 24-25 г. Младото поколение рядко избира центъра на града. То е ориентирано в периферията, а центърът основа предпочитан за бизнес.

„Има купувачи, които купуват имоти, които ще бъдат готови след 2-3 години. Важно е да се знае, че както върви развитието на сградата, така върви и развитието на околната среда. Промените в инфраструктурата, макар и бавно, се случват“, коментира Тенекеджиева.

Намират се купувачи и за сградите от „дубайски тип“, които все още се намират на поляни. „И за тях има купувачи. Много хора искат да живеят в небостъргачи и мегаполиси. След като се строят, ще има и хора, които ще ги закупят.“

Драстична цена между санираните блокове и тези, които не са, няма. Ако имотът е на достатъчно добра локация, това няма да изиграе роля при решението на купувача. В санираните блокове месечните разходи за отопление са по-малки, но това не е основен въпрос, който купувачите задават.

Те правят прагматични решения, свързани с местоположението, работата, училища в района. Решението за покупка на имот е спрямо целта, но водеща е цената.

Наемите

Наемите спадат, а жилищата поскъпват, коментира Тенекеджиева. Тенденцията е такава заради пандемията. Много хора са се пръснали по различни краища на страната и в един момент наемодателите стават в пъти повече от наемателите. „Стресът от пандемията подейства „отрезвяващо“ на част от собствениците по отношение на наемни цени. Вече има по-голяма близост в очакванията на двете страни, но затварянето на ножицата отнема време.

Обзаведен, двустаен апартамент в Манастирски ливади, се продава за около 120 хил. евро. Тенекеджиева дава за пример, че наемът на такъв апартамент би бил 400 евро, а ипотеката за него около 450 евро.

„Купувачите, които купуват с цел инвестиция, е нужно малко да дофинансират сделката, но в един момент ще имат имот, чиято стойност във времето ще се увеличава.“

Шансът за сделка с имот, които е на пазара повече от 1 г., е под 10%. Сега купувачите се информират повече и ако забележат такъв имот, те мислят, че има някакъв проблем с него, смята Тенекеджиева.

Пазарът на имоти не се влияе много от ситуацията с влошените отношения с Русия, въпреки че руските граждани са основни купувачи на имоти по морето. По думите на Тенекеджиева, те са купували емоционално, с оглед на това да прекалят цялото лято на море или след пенсия, да живеят тук. За разлика от тях, англичаните и ирландците много по-бързо са взели решение за продажба. Такива имоти се купуват и ще бъдат купувани от българи, които работят дистанционно или искат да имат втори дом на морето или планината.

Инфлация при цените

Заплати, спестявания, търсене, предлагането, лихвените проценти в банките в краткосрочно и дългосрочна перспектива, са факторите, които оказват най-голямо влияние на пазара. По думите на Тенекеджиева, на база на техния анализ, може да се говори за инфлация при цените на имотите.

„В момента за инфлация си говорим, защото има лек ръст, които е приемлив и е малко над инфлацията, която отчита държавата. Всичко е последващо, така че трябва да изчакаме, за да видим кое как ще повлияе на пазар.“

Коментари: 0