Служебното правителство продължава всички мерки

Пенсионерите ще продължават да получават по 50 лева, схемата „60/40“ също се удължава

Служебното правителство продължава всички мерки

Снимка: Красимир Свраков

2522 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Всички социално-икономически мерки, които въведе предишното правителство в подкрепа на бизнеса и хората, ще бъдат удължени до края на мандата на служебния кабинет. Това стана ясно от брифинг на социалния и финансовия министри след първото заседание на служебния кабинет. Схемите „60/40“, „80/20“, „Запази ме“, както и 50-те лева добавки към всички пенсии, продължават да действат въпреки тежкото състояние на бюджета.

Мерки срещу COVID-19

„С министъра на финансите бяхме в много колегиален, задълбочен разговор, с анализ на финансовото състояние на бюджета. Това е което имаме възможност като държава да предоставим на българските граждани и бизнеса. Изключително тежко е финансовото състояние, но с министър Василев се договорихме, че 50-те лева към пенсиите ще продължат поне до края на мандата на служебното правителство“, каза служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Според него продължаването на подкрепата за пенсионерите, която не е записана в Закона за бюджета за 2021 г., е възможно с преструктуриране на други разходи. „Това което Министерството на финансите за един ден заслужава адмирации. Те направиха така, че българските пенсионери да са осигурени с 50 лева месечно“, каза Донев. Според него възрастните хора са сред най-засегнатите от коронакризата.

Финансовият министър Асен Василев каза, че до седмица или десет дни ще бъде направен цялостен анализ на състоянието на бюджета и ще се мисли как да се подкрепи допълнително българският бизнес, който до момента почти не може да се възползва от програмите на предишното правителство.

По отношение на мерките за бизнеса, работим с министерствата на икономиката и туризма, за да видим по какъв начин не само фирмите в пострадалите сектори, но и останалият бизнес да бъдат подкрепени за излизане от кризата. Ако не заработи бизнесът, пари няма да има за нищо, ако заработи бизнесът, пари ще има за всичко“, каза Василев.

Коментари: 0