Гюнтер Йотингер рискува поста комисар по цифрови технологии

Еврокомисарят по енергетиката нарече \"глупави\" западните звезди, чиито голи снимки изтекоха в мрежата

Гюнтер Йотингер рискува поста комисар по цифрови технологии
3644 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, който се готви да поеме в новия състав на Еврокомисията (ЕК) цифровите технологии, отказа да се извинява на западните знаменитости за подигравката с голите им снимки след хакерска атака.

Новината идва, след като в медии и социални мрежи назря недоволство срещу неговото рязко изказване. Така протежето на германския канцлер Ангела Меркел в ЕК и ЕНП публично обвини звездните дами, че „сами са си виновни в появата на подобни снимки и бяха достатъчно глупави, за да ги публикуват в своите акаунти". 

Бъдещият ресорен комисар смята, че не му е работата да пази хора от "глупост". „Глупостта е онова, от което хората могат да бъдат предпазени само частично“, коментира наскоро комисарят. Той се поправи обаче, че в случая говори „полу на шега“.

Когато кореспондент на BBC News пита германския политик готов ли е все пак да се извини за скандалния си коментар, той отсече: „Не“. Изказванията му, които засягат тематика на бъдещия му ресор, обаче бяха разкритикувани от европейската общественост, в това число – и от някои политически кръгове.

Евродепутатът от германската „Пиратска партия“ Юлия Реда подчерта, че „коментарът на Йотингер е неприемлив, тъй като той обвинява жертви на престъпления“. „Смеейки се и обиждайки, Гюнтер Йотингер сам поставя под въпрос компетентността си в цифровите въпроси, с които предстои да се занимава в близките пет години“, категорична бе Реда. 

Както е известно, в момента на поста еврокомисар по IT е холандката Вивиан Рединг, чиято говорителка Мина Андреева е от България и в новия състав на комисията под ръководство на Жан-Клод Юнкер е повишена до един от главните говорители на ЕК. 

Подкрепи Economic.bg