Хегемонията на Windows продължава над две десетилетия

Операционната система държи почти целия пазар

Хегемонията на Windows продължава над две десетилетия

Снимка: Microsoft

956 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Ако притежавате компютър, има голяма вероятност той да работи с операционната система Windows, стартирала през далечната 1985 г. Въпреки че на пазара вече има алтернативи и с времето се увеличи броят на хората, притежаващи Мac на Apple, например, универсалният софтуер на Microsoft продължава да държи 83% пазарен дял при персоналните компютри. Това сочи актуално проучване на изследователската компания Gartner.

Windows държи първата позиция в класацията неизменно поне от 2000 г. насам, откакто анализаторите на технологичната индустрия правят въпросното проучване, пише CNBC. Днес емблематичната операционна система представлява 14% от общите приходи на Microsoft. В исторически аспект тя е била по-печеливша от останалите продукти на двутрилионната компания.

Когато Windows расте, Microsoft се възползва

Затова и компанията за пореден път насочва вниманието към обновяването на операционната система. Windows 11 бе представен в края на юни и привлече вниманието с нововъведения, доближаващи го до конкурентния macOS. Новите системни изисквания обаче може да накарат някои хора да закупят компютри, които да са в състояние да поддържат Windows 11, което пък би се отразило добре на Microsoft.

Windows обаче не винаги е бил перфектен. Необходими му бяха няколко подобрения, за да успее да придобие по-голямата популярност над предшественика си DOS (дисковата операционна система на Microsoft). Някои версии, включително Windows Vista и Windows 8, оставиха петна в историята.

Междувременно, когато смартфоните се появиха в началото на века, Microsoft не успя да постигне същата всеобхватност на мобилната си операционна система, както при компютрите.

Пропуснахме телефонната вълна“, каза Юсуф Мехди, корпоративен вицепрезидент, който работи в Microsoft от почти три десетилетия.

Въпреки това през годините Microsoft направи Windows по-лесен за използване, с добавки като менюто „Старт“, а и направи надстройките безплатни. И тъй като много организации са свикнали с Windows и заедно с него използват други продукти на Microsoft, за тях е естествено да се придържат към следващите версии. Така операционната система си осигури продължаващ растеж.

Логично, целта на Microsoft е да съхрани този тренд. И сега компанията добавя към Windows 11 една от функциите на Chromebook – опция за инсталиране на приложения за Android, което отваря още повече хоризонта пред потребителите.

Подкрепи Economic.bg