Новият Windows 11 изстреля Microsoft и я сблъска с Apple

Най-важното, което трябва да знаете за операционната система

Новият Windows 11 изстреля Microsoft и я сблъска с Apple

Снимка: Microsoft

7272 ~ 3 мин. четене
Автор: Economic.bg

След месеци на слухове и закачки Microsoft най-накрая официално представи новата си операционна система под наименованието Windows 11. Той ще бъде пуснат на пазара до края на годината, а това е първата основна реконструкция от 2015 г. насам. Фокусът пада върху опростяването на потребителския интерфейс, новия магазин за приложения и подобряването на производителността, пише The Verge. За първи път ще бъде внедрена и възможността за използване на Android приложения.

Интересен е възприетият нов подход към разработчиците, който е в контраст с този на конкурента Apple. Windows 11, който ще излезе на пазара до края на тази година, ще включва нов Windows Store, който ще позволи на разработчиците на софтуер да използват свои собствени системи за разплащане в приложения и да не плащат комисионни на Microsoft. Освен това ще позволи на потребителите да намират и стартират мобилни приложения за Android на своите лаптопи и компютри.

Аpple пък прави точно обратното, като позволява на потребителите да изтеглят софтуер единствено от App Store и налага строг контрол на разработчиците на софтуер, като иска от тях да използват платежните системи в приложението на Apple и да плащат комисионни до 30%. 

Двете визии се сблъскват челно, като са плод на единствените две технологични компании с капитализация от над 2 трлн. долара. Microsoft се присъедини в елитния клуб във вторник, но за кратко. След първоначалния скок книжата на компанията поевтиняха, но анонсът на Windows 11 ги поведе отново нагоре и оценката и пак надхвърли психологическата граница. 

Windows винаги е отстоявал суверенитета на създателите“, каза Сатя Надела, главен изпълнителен директор на Microsoft, по време на събитие за обявяването на новата операционна система.

Какво ново в Windows 11

Първото, което потребителите ще забележат, е новото Start меню и актуализирания му бутон. Иконките в лентата за задачи вече са центрирани, а не както досега – позиционирани вляво. Този интерфейс наподобява Windows 10X, първоначално планиран за устройства с двоен екран, който компанията в крайна сметка отмени.

Центрираният прозорец, който изскача при избиране на Start менюто, е очевидно повлиян от MacOS и Chrome OS. Включени са и заоблени ъгли, каквито досега е имало в мобилните операционни системи Android и iOS.

Екипът е обсебен от всеки детайл“, каза директорът на звеното за Windows Панодс Панай.

Windows има тъмни и светли режими.

Функцията Snap Layouts позволява прикачването на приложения в различните режими, които Windows 11 поддържа. А чрез Snap Groups лесно се запомня къде се съхраняват различните апликации. Това помага за по-лесното опериране на повече екрани, в случай че използвате лаптоп, свързан към монитор или традиционна настолна машина с множество дисплеи.

Производителността също е основен акцент за Windows 11. Актуализациите на Windows са с 40 процента по-малки и по-ефективни, тъй като сега се случват във фонов режим.

Компанията също така интегрира приложението Microsoft Teams директно в Windows 11 за потребители, с което им отваря възможности за по-лесното му използване. Това се прави на фона на скока в използването му по време на пандемията, по време на която то бе едно от най-широко възприетите от потребителите.

Microsoft подобрява и жестовете, които можете да използвате на таблети. Заедно с това и – мастилото и гласовите функционалности. Впечатление прави и поддръжката на писалка, което пък е подсказка за задаващ се нов хардуер.

Компанията залага и на интегрирането функции от конзолите Xbox. Например, Windows 11 ще включва автоматичен HDR, който регулира осветлението и цвета в играта, за да направи изображенията по-живи. Microsoft също така обяви опция за директно съхранение, което позволява бързото зареждане игри с помощта на бързи твърди дискове.

И накрая, една от най-големите новости на Windows 11 е магазинът и възможността за поддръжка на приложения за Android на Windows. Магазинът на Microsoft е преработен и ще поддържа цял набор от апликации, които досега обичайно не са били налични в магазина за приложения на Windows. Това включва приложения от Adobe Creative Suite и приложения за Android, включително TikTok и Instagram.

Подкрепи Economic.bg