Хиляди на протест срещу поскъпването на тока

Фирми от цялата страна спряха мощности и се включиха в акцията

Хиляди на протест срещу поскъпването на тока

Снимка: БМФ и БСК

4382 ~ 4 мин. четене

Хиляди фирми и служителите им от цялата страна се включиха в протестната акция срещу предвижданото увеличение на тока. Според разчетите на КЕВР за промишлеността електричеството ще се увеличи с до 20%. Заради това бизнесът днес предприе безпрецедентна акция и изключи мощностите си за час – между 11.00 и 12.00 часа.

Най-масовият протест се случи в Стара Загора, където близо 3 хил. души излязоха на шествие. Един от големите холдинги в региона вече предупреди, че при увеличение цената на електричеството, ще съкрати 340 от своите служители, съобщи Нова тв.

Близо 10 хил. работници преминаха по улиците на Казанлък в знак на протест и подкрепа на исканията на работодателите си – да няма промяна в цената на енергията. Повишаването на цената на тока за промишлеността обрича производството на огромни загуби, дори и фалити. В това са категорични представителите на бизнеса, предаде БГНЕС.


Според тях няма как да променят цени на изделия към крайните си клиенти, тъй като са обвързани с договори. Владимир Спасов управлява предприятие, което е световен лидер в производството на хидравлични помпи. "Не е мислимо да бъдат коригирани цените на пазара. Това би ни оставило вън от някои клиенти, би намалило със сигурност продажбите на фирмата, респективно до загуба на пазарни позиции до намаляване на заетостта на фирмата, до намаляване на броя на заетите хора във фирмата и възнагражденията", заяви бизнесменът.

Работниците и служителите в „БМФ Порт Бургас” се присъединиха към националния протест срещу повишението на цените на електроенергията за индустрията. Днес между 11:00 и 12:00 часа пристанището спря да работи. В 12:30 часа близо 100 работници от дневната смяна излязоха на входа на „Пристанище Запад”, за да изразят и пред обществото несъгласието си с готвеното поскъпване на тока. Те декларираха отношението си към намеренията на енергийния регулатор чрез плакати с надписи: „Протестиращите от „БМФ Порт Бургас” ЕАД опора на правителството за реформите в енергетиката”, „Ден на траур за българската икономика”, „Няма да плащаме кражбите в енергетиката” и др.

 

Концесионерът на Пристанище Бургас даванедвусмислен сигнал за намеренията си да гарантира необратимост на  реформаторски процеси, да подкрепи усилията на ресорните министри да стартират жизненоважни промени в сектора и да се противопостави на установените с години модели на безконтролни кражби и злоупотреби.

„Планираното увеличение на електроенергията неминуемо ще доведе до завишаването на себестойността на  предоставяните от пристанището услуги по обработка на товари, което от своя страна ще отблъсне товародателите от българските пристанища. Считам, че въпреки положените от нас огромни усилия и вложените инвестиции в рехабилитацията на пристанищната инфраструктура и обновяване на оборудването, увеличението на цената на електроенергията ще има негативни последици върху конкурентоспособността на нашето дружество и на българските пристанища като цяло спрямо пристанищните оператори в съседните държави.”, коментира Калоян Калоянов, главен директор на "БМФ Порт Бургас".


Отначалото на концесията на пристанищните терминали „Бургас Запад” и „Бургас Изток – 2” дружество "БМФ Порт Бургас"  е инвестирало в развитието на пристанищната инфраструктура над 80 млн. лв. и чрез повишаване  качеството на услугите е успяло значително да увеличи товаропотока, да привлече и нови клиенти. Планираното поскъпване на електроенергията с от 13% до 20% най-вероятно ще се отрази на цената на пристанищните услуги в Бургас, което ще даде предимство на конкурентните портове.

Според Ивелин Наков, юридически съветник в "БМФ Порт Бургас", дали и с колко точно е възможно да поскъпнат услугите е въпрос на бъдещи разчети. Съкращения и намаляване на заплатите обаче не се предвиждат. Напротив, производственият процес налага дори увеличение на щата. В момента в "БМФ Порт Бургас" работят 850 души. 

Над 20 фирми от различни браншове в Русе (на снимката долу) също се включиха в националния протест за реформи в енергетиката и срещу повишаване на цената на тока за бизнеса. В продължение на един часа, от 11 до 12 часа, машините бяха спрени в различните предприятия и работниците излязоха с плакати пред производствените помещения.

 Планираното увеличаване на цената на тока ще повиши производствените разходи, откъдето ще скочи и крайната цена на продукта. Това ще създаде напрежение в бизнес отношенията, тъй като повечето от фирмите имат вече сключени договори с партньори. Има голяма вероятност да отпаднат поръчки, особено за износ, а увеличените разходи ще доведат свиване на производството и съкращаване на работни места.

"Имаме дългосрочни договори до 2016 г., които са с точно фиксирани параметри и ние не можем да ги променяме. Няма как да предвидим, приемайки безропотно едно такова решение на комисията, как това ще се отрази на формирането на разходите", сподели управителят на "Маркам" Камен Обрешков.

Според колегата му Мирослав Чапанов, изпълнителен директор на "Фазан", за бизнеса е важно да има спокойствие и прогнозируема среда. "Нашата работа не е да протестираме, а да правим това, което правим, да си плащаме задълженията към държавата, да гледаме честно и откровено хората в очите. Когато в началото на годината си правим бизнес плановете и залагаме някакви параметри, да можем да ги изпълняваме дългосрочно. Това е най-важното", коментира Чапанов.

В Бургас в протеста се включи и завод „Спартак”. Фирмата произвежда авточасти за един от големите производители на автомобили в Западна Европа, съобщи Нова тв. 

Според ръководството, ако се увеличи цената на тока, ще се наложи съкращаване на част от персонала, за да могат останалите да получават и без това ниските за машиностроенето заплати, които да им гарантират достоен живот.


Подкрепи Economic.bg