Храните на едро поскъпнаха през седмицата
Повече от месец Индексът на тържищните цени е с минимални промени

Индексът на тържищните цени, отразяващ цените на хранителните стоки на едро, отчете ръст с 0,6% през тази седмица - от 1,348 до 1,356 пункта, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Повече от месец индексът е с минимални промени. На 18 септември той беше на ниво от 1,344 пункта.
Поевтиняват оранжерийните домати с 1,9% и се продават по 1,57 лв. за килограм на едро. Цената на българските оранжерийнии краставици се повишава с 8,8 на сто до 1,40 лева за килограм. Зелето на едро струва 0,50 лв. за килограм, а картофите поскъпват с 1,8% до 0,57 лв. за килограм. Спад има в цената на червените чушки - с 1,6% до 1,23 лева за килограм, поевтиняват и зелените чушки - с 0,9 на сто до 1,06 лева за килограм, пише БТА.
Цената на ябълките също се е понижила с 3,9% през последната седмица, достигайки цена от 0,98 лева за килограм. Спадът в цената на лимоните е с 18% до 2,18 лева за килограм, а гроздето поскъпва с 1,4% до 1,47 лева за килограм.
Средната цена на кравето сирене е 5,39 лева за килограм, докато кашкавалът тип “Витоша” се търгува средно по 10,14 лева за килограм. С 1,8% поскъпва олиото, което е продава за 2,21 лева за литър. Пилешкото месо се продава по 3,97 лева за килограм.
Захарта се продава средно по 1,34 лева за килограм, а брашното тип "500" се търгува по 0,86 лева за килограм. Зрелият фасул поскъпва с 2,2 на сто е се купува по 3,30 лева за килограм. Яйцата се търгуват по 0,20 лева за брой на едро.