HSBC се похвали с първа транзакция по търговска сделка през блокчейн

Размяната е извършена за 24 часа, в сравнение с 5-10 дни при сегашните банкови операции

HSBC се похвали с първа транзакция по търговска сделка през блокчейн

Снимка: HSBC

2669 ~ 2 мин. четене
Британската инвестиционна банка HSBC - най-голямата в Европа по активи, е осъществила първата в света транзакция за финансиране на търговска сделка, използвайки блокчейн технология. Финансовата институция е издала акредитив (поет неотменяем ангажимент за извършване на плащане – бел. ред.) на холандската ING в полза на американската компания за хранителни продукти и земеделие Cargill.

Търговската финансова транзакция е за насипни доставки на соя от Аржентина до Малайзия, съобщава CNBC.

Акредитивите се издават от една банка на друга, за да гарантират, че плащането ще бъде получено от продавача при определени условия. Традиционно този процес отнема много време, необходими са многобройни документи и многократна размяна между участващите страни.

Блокчейн технологията обещава да промени това. Тя позволява транзакциите да се записват в огромна мрежа от компютри. В случая с bitcoin, тя записва всички транзакции, които се случват в мрежата, създавайки публичен регистър. 

Банките са приели принципите зад блокчейн технологията на bitcoin - подобно на идеята за децентрализирани записи - и се опитват да я приложат към процесите, които извършват.

За въпросната транзакция HSBC използва платформа, разработена от блокчейн стартъпа R3, наречена Corda. R3 работи с консорциум от банки, за да излезе с блокчейн решения за редица проблеми.

"Необходимостта от размяна на хартия е избегната, защото всички страни са свързани в платформата, а актуализациите са мигновени. Бързото обръщане може да означава отключване на ликвидност за бизнеса", казва Вивек Рамачандран, ръководител за растежа и иновациите в HSBC.

HSBC и ING заявиха, че размяната е извършена за 24 часа, в сравнение с пет до десет дни, колкото обикновено отнема завършване на такива обмени чрез хартиена система.

Поддръжниците на блокчейн технологията твърдят, че тя има потенциала да развива различни индустрии. Сектори като търговското финансиране, здравеопазването и застраховането се смятат за подходящи за използването на технологията, тъй като разчитат на значителен обмен на хартиени документи.

Въпреки че и досега са правени сделки, използващи блокчейн, които са по-скоро тестови, HSBC е първата, която прави такава с търговско приложение, каза говорител на компанията пред CNBC.

Редица банки инвестират в проекти за блокчейн тъй като се смята, че технологията ще окаже значително влияние на финансовите услуги.

Докато заемодателите не си падат особено по оригиналния повод за използване на блокчейн - за да подкрепят транзакциите с криптовалута - мнозина виждат практическо използване на технологията поради способността й да обработва огромни количества данни в прозрачна, неизменна мрежа.

Миналия месец банка Santander обяви, че обединява усилия с блокчейн компанията Ripple, с цел да създаде услуга за обмен на валута, която позволява еднодневни международни парични преводи.
Коментари: 0