Huawei е готова да представи операционната си система наесен

Компанията все пак се надява, че може да продължи да ползва Android и Windows

Huawei е готова да представи операционната си система наесен

Снимка: БТА

1076 ~ 1 мин. четене

Huawei е готова да представи за ползване собствената си операционна система за смартфони и лаптопи още тази есен, ако ѝ бъде напълно забранено да ползва софтуерните продукти на Google и Microsoft, пише CNBC. Разработката на Huawei обаче първоначално ще е достъпна само за клиентите ѝ в Китай.

„Към ден днешен ние в Huawei все още сме ангажирани с Microsoft Windows и с Google Android. Ако обаче не можем да ги ползваме, ще се подготвим за План Б да използваме нашата собствена операционна система“, заяви изпълнителният директор на потребителския бизнес на Huawei Ю Чъндун.

Китайският технологичен гигант бе вписан в черния списък на САЩ, който задължава американските компании да получат разрешение от правителството във Вашингтон преди да работят с китайски компании. Това означава, че Huawei вече не може да лицензира смартфони с Android – операционна система, която е завършена с всички услуги на американската компания Google.

Засега Вашингтон даде 90-дневен гратисен период на Huawei, през който китайската компания може да продължи да ползва американски технологии. Ако обаче на китайския производител бъде изцяло забранено да използва американски разработки в устройствата си и в частност пълната версия на Android, това би било много лошо за Huawei, тъй като смартфоните ѝ няма да имат достъп до Google Play Store, за да свалят приложения. Потребителите ще трябва да търсят алтернативни начини да инсталират програми на устройствата си.

Коментари: 0