На първо четене: При неплатена глоба за винетка колата остава без технически преглед

Глобата за хванати шофьори без стикер е 300 лв., ако не се плати в рамките на 30 дни - глобата скача до 600 лв.

На първо четене: При неплатена глоба за винетка колата остава без технически преглед
Шофьори, които са хванати на извънградски път без винетка и след това не са заплатили глобата си към Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), няма да имат право да се явяват на задължителния технически преглед. Това гласуваха депутатите на първо четене днес и приеха промени в Закона за движението по пътищата.

Автомобилите от тол полицията ще имат право да спират коли на пътя, за да проверяват дали те имат винетки. Те ще спират нарушителите с помощта на палка с мигащ надпис: „Национално тол управление – Следвай ме!“.

Глобата за лек автомобил без винетка ще бъде 300 лв., а за превозните средства над 3.5 т. санкцията ще бъде 1800 лв. Ако шофьорът плати глобата на момента (в брой или с карта, тя ще бъде смекчена на половина. Просрочи ли времето от 30 дни – глобата ще бъде двойна. Промените в Закона се налагат заради внедряването на тол системата и електронните винетки. Системата за тежкотоварните автомобили трябва да заработи през август 2019 г., а за ел. винетките – от 1 януари 2019 г. Водачите ще могат да си купуват винетки за леките автомобили от 17 декември тази година.

Промените в Закона възлагат на Агенция „Митници“ контрола на маршрутите на превозвачите, които напускат страната и които трябва да заплащат тол такси. Ако превозно средство над 3.5 тона не е заплатило пътната такса, то няма да може да напусне страната докато не го направи. Освен това глобата за закрит или нечетлив номер се увеличава от 50 на 500 лв.
Коментари: 0