И Южна Корея с рекордно ниски лихви

Опасенията за растежа и инфлацията провокираха централните банкери в страната да се присъединят към колегите си от региона в политиката на все по-евтини пари

И Южна Корея с рекордно ниски лихви
3764 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Южна Корея също се присъедини към редицата страни от цял свят, където лихвените равнища се намират на рекордно ниско ниво. Централната банка на страната понижи основния лихвен процент с 25 базисни пункта до 1,75%, пише BBC. Последната корекция в посока надолу бе преди 5 месеца.

Управителят на Bank of Korea Лий Юйеол обяви, че решението не е било взето с единство в Управителния съвет на институцията, а двама от членовете са гласували за запазване на предишните нива. „Лихвените проценти бяха понижени с оглед на настоящата икономическа обстановка - растеж и инфлация под очакваните“, коментира той мотивите на централните банкери. Бяха подчертани и несигурността покрай предполагаемото покачване на лихвите в САЩ и колебанията в котировките на петрола.

Решението идва в унисон със сходни мерки, предприети напоследък от някои централни банки в региона, сред които китайската, индийската, тайландската и др., в опит да се стимулира кредитирането, потреблението и растежа. Въпреки това, понижението бе изненадващо за повечето от пазарните анализатори.

През ноември и февруари Народната банка на Китай на два пъти понижи цената на заемния ресурс, а междувременно и смъкна минималните задължителни резерви на търговските банки. Последната намеса бе с 0,25 процентни пункта до 5,35%. Скъпото кредитиране във втората най-голяма икономика в света, според много наблюдатели, е сред основните спирачки пред инвестициите и вътрешното потребление през последните години.

В началото на този месец Индия понижи основната лихва за втори път от началото на годината – с 0,25 процентни пункта до 7,5%. През тази седмица, за първи път от март 2014 г., намаление предприе и централната банка в Банкок.  

От началото на седмицата южнокорейският вон се е обезценил спрямо щатския долар от 1112 до 1127 вона за долар.

Коментари: 0