iOS 7 ще определи развитието на бизнеса с приложения

Радикалният римейк на операционната система е ключов за процъфтяващия икономически субект от приложения на стойност над 10 млрд. долара

Масовият App Store на Apple, който празнува своя пети рожден ден следващата седмица, се превърна в икономически субект сам по себе си. Повече от 10 млрд. долара са били изплатени към разработчиците на повече от 850 000 приложения през последните пет години. Платформата е създала бизнеси за милиони долари, сред които Rovio, производител на Angry Birds, Instagram, платформа за споделяне на снимки, и Shazam, услуга за разпознаване на музика.

За Apple, популярността на App Store е ключов актив в битката за смартфон и таблет пазара, където конкуренцията ще става по-интензивна. Така че залозите са още по-високи след представянето на най-новата версия софтуерна платформа за iPhone и iPAD - iOS 7.

Радикалният римейк на iOS ще определи дали Apple запазва своята роля на водач в света на технологиите  и дизайн-икона за индустрията, далеч отвъд Silicon Valley. Изпълнителният директор Тим Кук дори нарече iOS 7 "най-значимата промяна в ОС след създаването на iPhone".

За разлика от досегашната философия, разчитаща на дизайн, който копира изгледа на естествени материали като кожа, дърво и метал, новата версия залага на модерния и далеч по-изчистен "плосък" дизайн. Дизайнерът Джонатан Айв уверява, че той има за цел да внесе яснота и последователност в изгледа на цялата операционна система, а също и да даде възможност да се открои потребителското съдържание. 

Анализатори обаче коментират, че промяната е твърде дръзка и може да отблъсне някои потребители, на които ще им е нужно време да свикнат с новостите.

Затова и новият дизайн на iOS 7 е първият голям тест за това дали Apple може да поддържа вкуса и визията, предварително предоставени от съоснователя си Стив Джобс. Ужилен от критиките, че е изчерпал новаторските си идеи, Тим Кук ще разбере дали може да запази революционния дух на Apple жив.

Засега в този аспект компанията върви добре. Приходите от софтуерни услуги надхвърлят 4,1 млрд. щатски долара за второто тримесечие на 2013 година, или с над 1 млрд. повече от същия период на миналата година. Визуалната разлика между iOS, Android и Windows обаче се стеснява, и именно с нея се стеснява и голямата преднина на Apple в създаването на процъфтяващ икономически субект от приложения.

Коментари: 0