IBM се съюзява с Visa, за да улеснят плащанията чрез интернет на нещата

Двете компании ще превръщат автомобили, уреди и смарт часовници в потенциални устройства за плащане

IBM се съюзява с Visa, за да улеснят плащанията чрез интернет на нещата

Технологичният гигант IBM и разплащателната компания Visa обявиха подписването на своето партньорство. То има за цел да улесни интеграцията на платежните системи във всички видове свързани обекти: гривни и пръстени, автомобили, уреди, смарт часовници.

Двете компании искат да пренесат точката на продажба навсякъде, където се приемат карти Visa, като позволят на бизнеса бързо да въвежда сигурни разплащания през всяко устройство, свързано с Internet of Things IoT(Интернет на нещата).

Сътрудничеството обединява платформата и когнитивните познания на Watson IoT с глобалните разплащателни услуги на Visa. Платформата на IBM Watson IoT позволява на бизнеса да достигне милиарди свързани устройства, сензори и системи по света, а след това да извлече практически важна информация.

Пример за базиран на търговия IoT са колите, които караме. Според експерти до 2021 г. ще има 380 млн. свързани коли. Когато екосистемата на колата е свързана с платформата Watson IoT, шофьорът получава известие, ако колата се нуждае от нов технически преглед, гаранцията изтича или някоя част трябва да се подмени. След като разполага с тази информация, шофьорът може да поръча новите части само с натискането на един бутон или да насрочи преглед в предпочитан сервиз. Шофьорът дори може да плати горивото чрез пряко взаимодействие между колата и колонката за зареждане.

IBM и Visa споделят обща решимост да интегрират разплащанията и търговията през всяко устройство – от часовник до пръстен, домакински уред или кола. Компаниите могат да въведат сигурни разплащания във всички свои продуктови линии с помощта на услугата Visa Token – нова сигурна технология, която замества чувствителните данни върху картите за разплащане с уникален дигитален идентификатор чрез платформата Watson IoT на IBM. В резултат на това Visa и IBM могат да поддържат разплащания и търговски трансакции на повечето от всички 20 млрд. свързани устройства, които се предвижда да се използват в световната икономика до 2020 г . 

В бъдеще всички потребители на платформата Watson ще имат достъп до разплащателните услуги на Visa чрез облачните технологии на IBM. По този начин вместо да се свързват поотделно с клиентите си, Visa и IBM ще предоставят на всички свои потребители достъп до тези възможности, за да може те да имат свое собствено търговско изживяване и проактивно да дадат препоръки, произлизащи от уникалните потребности на всеки отделен клиент.

Като част от сътрудничеството си, двете компании ще гарантират сигурността на личните данни на потребителите чрез услугата токенизация от Visa. Токенизацията заменя личната информация на всеки клиент, която може да бъде намерена върху картите за разплащане (като 16-цифрения код, датата на валидност и кода за сигурност), с уникален дигитален идентификатор. Той ще може да се използва при разплащания, без да се разкриват реалните данни на потребителя.

„Интернет на нещата буквално променя света около нас – като позволява на бизнеса да осъществи до неотдавна немислими нива на ефективност или пък като гарантира, че пералнята винаги ще разполага с перилен препарат. Зад тази трансформация стоят компании като Visa и технологии като платформата Watson IoT на IBM”, споделя Хариет Грийн, генерален мениджър, IBM Watson IoT. „Комбинацията между водещата в индустрията технология на IBM за IoT и разплащателните услуги на Visa бележи поредния важен момент в търговията, като дава възможност за опростени и удобни разплащания през всеки свързан предмет.“

Коментари: 0