Идеалното CV за мечтаната работа

Експертите съветват как да подготвите автобиографията си и да се представите по най-добрия начин на интервю за работа

Идеалното CV за мечтаната работа

Снимка: Unsplash

2483 ~ 4 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Динамиката и конкуренцията на пазара на труда, породена от пандемията от коронавирус, превърна намирането на работа в изключително трудна задача. Изпращането на шаблонна автобиография вече не е достатъчно, ако се борите за мечтаната позиция с още стотина кандидати. Според HR компанията Adecco България при кандидатстване за работа изпращането на правилно структурирано и добре оформено CV е първата крачка към успеха и ще ви отведе до покана за интервю. Но кое е „правилното“ CV и как да се подготвите за събеседване онлайн?

HR компанията представя наръчник със съвети при кандидатстване за работа, с които да изпъкнете пред останалите кандидати.

Идеалното CV

В идеалния случай автобиографията не трябва да бъде повече от 2 страници, дори и да разполагате с дългогодишен опит. Ето как да оформите CV-то си четливо:

 • Добавете граници на текста по страницата, които са най-малко 2.5 см.;
 • Използвайте размер на шрифта не по-малък от 11;
 • Бъдете последователни при използването на пунктуация и писане на дати;
 • Бъдете изчерпателни: Избройте вашите постижения и отговорности във формат на точки/булети;
 • Бъдете конкретни: Използвайте конкретни примери, които показват как сте постигнали измерими резултати във всяка роля.

Важно е да адаптирате CV-то си за конкретната длъжност, за която кандидатствате. Изброяването на факти, които не са пряко свързани с длъжността, за която се кандидатства, утежняват текста и губи вниманието на читателя. 

На лъжата краката са къси

Мнозина се изкушават да не бъдат напълно честни с информацията, която добавят в автобиографията и мотивационното си писмо, опитвайки се да покажат, че са квалифицирани за конкретната позиция, тъй като твърде много я желаят. Истината обаче ще бъде разкрита още по време на първото интервю или пък ще излезе наяве при искане на препоръки от бивши работодатели и/или предишни колеги, посочват от компанията.

Фалшивите компетентности биха затворили завинаги вратите на фирмата, в която кандидатствате.

Онлайн интервю за работа

В следствие на пандемичната обстановка все повече компании провеждат интервютата за работа онлайн. Според работодателите това е добра практика, тъй като се спестява времето на кандидатстващия докато достигне дестинацията за среща, но от друга страна се губи живият контакт, на който разчитат немалко кандидати.

Ето няколко съвета как да се справите добре с онлайн интервюто и да покажете, че въпреки липсата на среща лице в лице, сте достатъчно отдаден на събеседването:

 • Облечете се така, както бихте се облекли и за всяко друго интервю, като това важи и за долната половина на тялото ви, макар тя да не се вижда на камерата през по-голяма част от времето;
 • Премахнете всичко, което отвлича вниманието ви;
 • Внимателно изберете място за интервюто и проверете заобикалящата ви среда - погрижете се да няма отблясъци от слънцето, не сядайте с гръб към прозореца, уверете се, че не сте на прекалено топло или студено място. Внимавайте да не се виждат натрупани или разхвърляни вещи;
 • Подгответе се психически.

Рискът при онлайн интервюто е, че интернет връзката понякога може да бъде слаба, което автоматични проточва разговора и го превръща в постоянно преповтаряне на въпросите. В подобна ситуация е добре да предложите да отложите срещата за след един час или във време, което е в рамките на деня.

Работодателите са наясно, че атмосферата вкъщи няма как да бъде като тази в офис помещенията, но е добре да се погрижите фона зад вас да изглежда максимално семпъл.

Какво да питате при интервю за работа

Интервюто за работа съвсем не трябва да бъде едностранен процес. Въпросите на кандидата към представителите на компанията дават възможност за получаване на повече информация за бизнеса и самата позиция, но преди всичко показват заинтересованост и ангажираност. Такива въпроси могат да бъдат:

 • „Защо позицията е отворена?“;
 • „Какво би довело до успех в ролята и какви са перспективите за растеж?“;
 • „Как изглежда един типичен ден в ролята на (името на позицията)?“;
 • „Можете ли да споделите пример, илюстриращ фирмената култура на компанията?“;
 • „Какъв е текущият проект, по който работите и който ви вълнува?“.

Всеки има индивидуални изисквания и предпочитания, затова не се притеснявайте да питате за важното за вас – гъвкаво работно време, извънредна работа, възможност за работа от вкъщи, фирмена култура, обучения, бонуси, допълнително здравно осигуряване и т.н.

Бонус съвет

Преди интервюто се запознайте със структурите на компанията, с нейната история и с бъдещите й цели.

Работа по празници и/или през уикенда

С работата от вкъщи в известна степен се заличиха границите между работното и свободното време. Когато на интервю получите въпроса дали сте склонни да работите на празници или в събота и неделя, специалистите от Adecco България съветват да бъдeте честни от самото начало, вместо да прибързате да приемете работата и да съжалявате след това. Уважавайте границите си и бъдете директни относно желанието да планирате извънредното работно време възможно най-рано.

На въпроса по-горе може да отговорите: „За съжаление, поради моите семейни ангажименти, не мога да се ангажирам да работя през всеки празничен ден, но определено бих могъл да се откажа от някои почивни дни, когато компанията има нужда от това.“

Подкрепи Economic.bg