„Икономическият университет не може да допуска икономически грешки”

Владислав Горанов, министър на финансите

„Икономическият университет не може да допуска икономически грешки”

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

2324 ~ 2 мин. четене
„Икономическият университет не може да допуска икономически грешки”.

Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на посещение в УНСС заедно с премиера Бойко Борисов.

„Има някои смущаващи обстоятелства в хода на проектирането и изпълнението на поръчката, които доведоха до 10% финансова корекция от страна на управляващия орган”, обясни министърът на финансите. По думите му финансовата корекция е заради начина, по който е проведена обществената поръчка.

На въпрос за чия сметка са корекциите при изграждането на новия корпус на УНСС, министър Горанов заяви, че това е смислен въпрос. „Защото виждате, че за европейските средства имаме изградена система за управление. И когато се констатира нередност, европейският бюджет е предпазен. Но кой ще предпази българския? Или искате да ми кажете, че сега аз трябва да платя с вашите пари тази финансова корекция и то при положение, че не съм възложител“, коментира той.

„Отделно се оказа, че се е наложило допълнително възлагане на фирмата изпълнител след първоначалния търг, което също буди съмнение по какъв начин се е стигнало до него. Оказа се, че част от инфраструктурата при проектирането не е била добре разчетена и се наложи допълнително възлагане”, каза Горанов. Той добави, че всички тези факти трябва да бъдат изяснени.

„Ангажиментът, който сме поели от Министерство на финансите за 7.5 млн. лв. за новия корпус на УНСС, е валиден“, каза министърът на финансите.

След изказването на Горанов премиерът Бойко Борисов обясни, че на редовното правителствено заседание във вторник ще бъдат гласувани 7.5 млн. лв. за довършване на новия корпус на УНСС. „Тази сграда трябва да бъде довършена, за да не остане паметник“, каза Бойко Борисов.

„Имам подозрения, че 7.5 млн. лв., които държавата ще отпусне, няма да са достатъчни за изграждането на новия корпус на УНСС“, каза Владислав Горанов.
Коментари: 0