Преговорите между Deutsche Bank и Commerzbank се провалиха

Евентуалното сливане повдигна редица въпроси и критики

Преговорите между Deutsche Bank и Commerzbank се провалиха
268 ~ 2 мин. четене
Преговорите за сливане между двете най-големи банки в Германия - Deutsche Bank и Commerzbank, се провалиха. Двете институции обявиха днес, че прекратяват разговорите за обединение, позовавайки се на рискове за изпълнението, разходи за преструктуриране и капиталови изисквания.

Слуховете за сливане вървят от месеци и наскоро бяха потвърдени официално, подсилени от изразеното мнение на германския финансов министър Олаф Шолц в полза на създаването на силни банки в страната.

И двете банки се борят да се върнат към печалба след световната финансова криза от 2008 г. и последвалата криза на държавния дълг в еврозоната от 2011 г. През последните няколко години Deutsche Bank се сблъска с много проблеми - глоба по споразумение с Министерството на правосъдието на САЩ, преструктуриране, смяна на управлението, слаби приходи и рязък спад на цената на акциите.

Акциите на Deutsche Bank и Commerzbank се понижават с повече от 35% за 12-месечен период и над 80% за период от 10 години. Кристиан Сюинг, сегашният главен изпълнителен директор на Deutsche Bank, който пое ръководството през април 2018 г., полага усилия да преодолее трудностите.

Невъзможността за сключване на сделка ще увеличи натиска върху Deutsche Bank да направи по-радикални промени, като намаляване на инвестиционното си банкиране в САЩ, за което се застъпват регулаторните органи и някои големи инвеститори. Deutsche вече търси продажба на своето поделение за управление на активи.

Неуспехът на преговорите също може да направи Commerzbank уязвим за чуждестранно поглъщане. Както Unicredit, така и ING Groep изразиха интерес към германския кредитор № 2, съобщиха източници.

Някои големи инвеститори на Deutsche Bank поставиха под въпрос логиката на сделката и не желаят да харчат допълнителни пари за нея, докато агенциите за кредитен рейтинг предупреждават за рискове.

И двете банки обявиха започването на официални преговори на 17 март и оттогава водят разговори, които от днес са официално прекратени.

Очаква се на 26 април Deutsche да обяви резултати за първото тримесечие. Днес банката обяви, че те ще са над прогнозите, с 200 млн. евро чиста печалба 
Коментари: 0