Икономиката на Дядо Коледа

Професията на белобрадия старец има своите тънкости и привлича всякакви хора

Икономиката на Дядо Коледа

В американския щат Вирджиния има училище за Дядо Коледа. Всъщност има няколко.

Всеки може да облече червен костюм и да сложи бяла брада, но не всеки може да донесе радост за децата по целия свят с истинската магия на Дядо Коледа. За да помогнат на Санта Клаус да придобие нужните качества, САЩ отвориха училища за обучение.

Най-старото училище за Дядо Коледа се намира в Мичиган и е описано от един от учениците като „Харвард” за Дядо Коледа. То е открито още през 1937 г. Докато през първите години в него се обучавали 4-5 студенти, сега училището подготвя по 130 дядоколедовци годишно.

„Всяка година имаме списък с чакащи поне по 40-50 души. Имаме хора, които не успяха да се запишат през 2015 г. и чакат да започнат обучението си догодина”, каза Холи Валент, асистентът на декана на „Коледния Харвард”.

„Професионалният Дядо Коледа е полезен както за бизнеса, така и за хората. Един добър Санта обича децата, знае как да разговаря с тях и как да ги изслушва. Това привлича повече клиенти за магазините, които искат да имат автентичен професионален Дядо Коледа. Той трябва да е образован, да знае историята на Северния полюс, да разказва за елфите. Обучението продължава 45 часа., съобщава БГНЕС.

Икономиката на Дядо Коледа

Зад веселия белобрад старец, стои сериозен бизнес, който се разраства от година на година. Всеки студент плаща по 400 долара за лекциите, като в цената са включени някои от аксесоарите за костюма на Дядо Коледа.

Но цената не включва всичко необходимо. Средно визията на Санта Клаус струва между 500 и 1500 долара, като понякога костюмът достига 2000 долара. Извън него трябват брада, перука и мустаци за около 1500 долара, тъй като се изработват от истински коси.

„Икономиката на Санта е изолирана от спадовете в икономиката като цяло, тъй като носи щастие и надежда”, каза Тери Грийнбърг, президент на „Halco”, търговец на едро на анимационни костюми.

Тони Бианки, управител на подобен магазин в Ню Йорк, заяви, че 10% от бизнеса му е обвързан с продажбата на костюми на Дядо Коледа.

И докато ние всички знаем, че Дядо Коледа от Северния полюс работи и се радва на чаша топло мляко с бисквитки, то неговите помощници получават солидни заплати. Един помощник на Дядо Коледа, работещ в търговски център, получава по 30 долара на час.

Компанията „Noerr Programs” ще изпрати 282 дядоколедовци тази година, което е огромен ръст в сравнение със 185 през 2010 г. Компанията регистрира 14 последователни години растеж в продажбите, които през последните 5 години достигнаха двуцифрени нива.

Фирмата подписва договор с Дядо Коледа за 3 години, като целта е да запази веселият старец един и същ в едно населено място поне за толкова. Тази година компанията е дала работа на 4000 белобради старци, фотографи и помощници, които ще работят на близо 300 места от търговски центрове до отделни търговци и хотели.

В образа на любимия на децата старец се превъплъщават хора от всякакви професии – адвокати, лекари, мениджъри на фирми, които вярват в коледната магия и искат да зарадват хората по празниците. 

Коментари: 0