Икономиката на Еврозоната ще расте, но рисковете се увеличават

След години на икономическа подкрепа ЕЦБ изчерпа политическата си мощ и постепенно намалява стимулиращата си програма

Икономиката на Еврозоната ще расте, но рисковете се увеличават

Снимка: БТА

Икономиката на Еврозоната ще продължи да расте, но все повече се увеличават рисковете - от търговското напрежение до високите цени на активите. Това заяви днес пред ирландски депутати президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, цитиран от Reuters.

След години на икономическа подкрепа ЕЦБ изчерпа политическата си мощ и постепенно намалява стимулиращата си програма в момент, когато растежът се забавя, а търговското напрежение между най-големите сили в света подкопава доверието.

Драги отбеляза на изслушване в парламента в Дъблин, че докато някои специфични данни по сектори и отделни резултати от проучвания са до известна степен по-слаби от очакваното, последните постъпващи информации като цяло сочат, че се очаква да продължи повсеместната експанзия в Eврозоната и в Ирландия.

И въпреки че отново потвърди, че ЕЦБ планира да прекрати до края на годината купуването на облигации, известно като количествено улеснение (quantitative easing), той предупреди за задаващи се облаци на хоризонта, много от които извън обхвата на политиката на ЕЦБ.

„Въведените протекционистки мерки в търговията засега може да имат ограничен ефект, но ескалацията на търговското напрежение подкопава доверието“, изтъкна Марио Драги. Той допълни също така, че Brexit и нарастващите безпокойства за финансовата стабилност са области, които е необходимо да се наблюдават.
Коментари: 0